VIDEO: Najveći zec na svetu ima 23 kilograma

Džinovski zec Darijus težak je 23 kilograma, a dugačak 1,25 metara, što ga čini najvećim zecom u svetu, navodi Ginisova knjiga rekorda.
Džinovski zec Darijus težak je 23 kilograma, a dugačak 1,25 metara, što ga čini najvećim zecom u svetu, navodi Ginisova knjiga rekorda.

 

Darijusova majka Alis je prethodno držala titulu najvećeg zeca.

Vlasnica Anet Edvards (62), iz Vorčestera, kaže da će ga možda staviti na dijetu jer on dnevno pojede 12 šargarepa, odnosno više od 4.000 godišnje, gomile kupusa, jabuka i dve velike zdele specijalizovane hrane za zečeve, sve to po godišnjoj ceni od oko 3.000 evra.

Ona kaže da je neverovatno koliko je Darijus brzo narastao otkako se rodio i da nikad nije pomislila da će za pet godina poneti titulu najvećeg zeca u svetu.

"Darijus je iz porodice džinovskih zečeva, ali on je najveći zeka u istoriji. Neverovatno je koliko je velik. Da je po njegovom, stalno bi jeo. Veoma je pohlepan. Stalno moram da ga pazim. Ipak, ima divnu ličnost pa ne mogu da se ljutim na njega kad pokušava da ukrade još hrane", rekla je Anet, dodajući da je njen zec veoma aktivan, što je dobro za njegovo zdravlje.

"Srećom, on voli da skače. Morala sam da postavim ogradu na stepenice kako ne bi pobegao van. Tretiram ga kao psa. On čak sedi na sofi sa mnom i gledamo televiziju", navela je ona.

Ponosna vlasnica je istakla da ljudi stalno dolaze da vide Darijusa jer je veći od većine pasa. Ona je takođe ukazala da je Darijus pravi uskršnji zec jer je rođen u aprilu. Anet je rekla da nema tajne kako uzgojiti najvećeg zeca u svetu. "Dobro ga tretiram i dajem mu dosta šargarepe", zaključila je ona.

Džinovski zečevi obično žive 4-5 godina, ali u dobrim uslovima mogu poživeti i sedam godina. Oni su prijateljski raspoloženi i inteligentni, opušteni među ljudima ako su od malih nogu navikli na njih. U početku su bili uzgajani isključivo zbog mesa i krzna.

  • i

    22.04.2014 12:40
    Kengur

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.