VIDEO: Ova nesebična kuca svako veče pređe šest kilometara

Ako ste ikada pomislili da životinje nisu altruisti, grdno se varate.
Ako ste ikada pomislili da životinje nisu altruisti, grdno se varate. Liliku su vlasnici ostavili na deponiji, u blizini Sao Paola, u Brazilu, ali ona nije postala najusamljeniji i najtužniji pas.

Kada se Lilika obrela na deponiji, prvo ju je primetila vlasnica smetlišta, koja tu i živi, i prihvatila ju je kao svog najvećeg prijatelja. Međutim, Lilika se ubrzo okotila i dobila osam malih kučića, a kako hrane nije bilo dovoljno na deponiji, krenula je u nesebičnu borbu za opstanak.

Svake noći je napuštala deponiju, prelazila šest kilometara do drugog kraja grada u potrazi za hranom, a vraćala se u ranim jutarnji satima da nahrani štence. "U početku je donosila hranu samo za svoje mlade, a onda je počela da hrani i druge životinje na deponiji". priča vlasnica deponije.

Lilika je, naime, jedne večeri njuškala oko kontejnera Brazilke Lusije, inače profesorke, koja je u prvi mah pomislila da je ovaj pas beskućnik.

"Videla sam da njuška, tražeći hranu. Nisam se dvoumila, odmah sam joj dala malo da pojede, ali kao da je još nešto želela. Stavila sam hranu u kesu i tako je počelo naše prijateljstvo", priča ova nesebična profesorka.

Profesorka Lusija kaže da ne voli često da putuje jer se Lilika oslanja na nju i ne bi želela da ovaj predivni pas velikog srca ostane i jedno veče bez hrane, druženja i osećaja sigurnosti.

"Lilika je obično jela iz kese, a onda je jednog dana onako poluotvorenu kesu hrane zgrabila zubima i nestala u mraku. Hrana je ispadala svuda po putu. Sledeće večeri sam, čim je prestala da jede, svezala kesu, a ona ju je zgrabila zubima i otrčala", priča Lusija, dodajući da nije znala kuda pas nosi hranu i šta radi s njom.

Međutim, jedne večeri je počela da ga prati i imala je šta da vidi - Lilika je na deponiji ispustila kesu iz usta, a oko nje su se okupili drugi psi, kokoške, mačke i svi su jeli iz Lilikine kese.

Danas, kada ljudi škrto razmenjuju reči, a kamoli hranu i druge potrepštine, lepo je videti da u životinjskom svetu solidarnost postoji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.