Pokazatelji da mačka pije dovoljno vode

Koliko je vode potrebno vašoj mački zavisi od mnogo faktora, uključujući veličinu ljubimca, godišnje doba i način ishrane.

Koliko je vode potrebno vašoj mački zavisi od mnogo faktora, uključujući veličinu ljubimca, godišnje doba i način ishrane.

Vrlo je važno da mačka unosi dovoljno tečnosti, zato pročitajte kako da prepoznate simptome dehidriranosti. Ukoliko mačku hranite samo suvom hranom, u vidu granula, njen organizam zahtevaće više vode. Naime, suva hrana sadrži samo 10 posto, a konzervirana hrana čak 75 posto vode.

Međutim, za razliku od pasa ili ljudi, mačke nisu razvile dovoljno snažan refleks žeđi koji podrazumeva veoma složeno međusobno dejstvo bubrega i mozga. Zbog toga su mačke prilično podložne dehidraciji. Postoji nekoliko simptoma koji nam govore da je mačka izgubila neophodne količine vode i bitno je da, ako ih uočimo, na vreme reagujemo.

Elastičnost kože je jedan od prvih indikatora. Naime, nežno povucite kožu ispod vrata mačke gde se spajaju lopatice, a onda pustite. Ako se koža u istom trenutku vrati na početno mesto, znači da mačka uzima dovoljno vode. Ipak, ako se ne vrati, nego ostane izbočena, znači da joj fali tečnosti.

Sjajno krzno bez naznaka peruti je znak da je vaša mačka dovoljno hidrirana, kao i kada je fizički aktivna i nije letargična. Proverite kutiju sa peskom. Ukoliko ima tragova da je maca mokrila dva do tri puta na dan, znači da je zdrava i uzima dovoljno tečnosti.

Neke mačke ne vole ukus "tvrde" vode koja sadrži dosta miniralnih soli, pa pokušajte da joj date filtriranu vodu. Takođe, pogotovu tokom letnjih meseci kada se bakterije brzo razmnožavaju, neophodno je nekoliko puta na dan oprati posudicu sa vodom.

Ukoliko primetite znake da je mačka dehidrirala, odvedite je kod veterinara koji će joj pružiti stručnu pomoć. Naravno, najbolje je sprečiti dehidriranost, a to ćete postići tako što ćete svojoj ljubimici uvek obezbediti dovoljne količine pogodne hrane i sveže vode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.