Kako da se pas navikne na povodac

Mnogi vlasnici pasa imaju problem kako da svog ljubimca nauče da hoda na povocu.
Mnogi vlasnici pasa imaju problem kako da svog ljubimca nauče da hoda na povocu.

Neki psi jako vuku povodac ili ga stalno grizu, drugi se pak ukopaju u mestu i odbijaju da nastave da hodaju.

Psi vuku iz navike. Preciznije rečeno, psi vuku, jer im vlasnici to dozvole. Ono sto se često dešava je da pas na povocu vuče ne samo ravno napred, nego cik-cak, sa jedne strane puta na drugu, pri čemu ih vlasnici jedva prate, pa se šetnja pretvara u jurcanje za psom.

Prva stvar koju treba da uradite je da se naoružate strpljenjem i omiljenim poslasticama.

Psu kao i uvek stavite povodac i krenite u željenom pravcu. Istog trenutka, kada je povodac zategnut, bez reči stanite i čekajte. Pas će vas čudno pogledati ali šta sad, još čudnije gledajte vi njega. Nemojte se pomaknuti dok povodac ne postane labav, što znači da vam se pas približio. To je trenutak, u kojem psa pohvalite sa komadićem omiljene hrane i slatkim rečima. Za nagradu nemojte koristiti igračku, jer će se mali još više razigrati. Krenite dalje i kada pas počne da vuče, ponovite priču.

Verovatno prvih nekoliko dana nećete puno šetati već manje-više stajati na mestu, ali pri tome ne gubite strpljenje: cela vežba, od trenutka kada ste krenuli od kuće pa se vratili, ne sme biti duža od 10-15 minuta.

Budite svesni da psa učite novom ponašanju. Način učenja je isti, svejedno da li se radi o štencu ili već odraslom psu. Kod kuce koja već godinama vuče proces će naravno trajati mnogo duže. Ali, svakog psa je moguće naučiti normalnoj šetnji. Pas će posle nekoliko treninga shvatiti da nagrada dođe u određenom trenutku – kada povodac nije zategnut. Polako ćete umesto jednog koraka moći da napravite tri, četiri i tako dalje do cele šetnje. Najbitnije je vaše strpljenje i to da ne odustanete od svog kriterijuma.

Sve vrste ogrlica, amova i povodaca, kao i ukusne poslastice za vaše ljubimce možete naći u Pet Centru. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

  • 08.10.2014 13:16
    Daš mu da upravlja Urbanizmom ili Vodovodom i jede ti iz ruke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.