Kako da znate šta vaša maca misli?

Društveno ponašanje mačka veoma je raznoliko, od divljih samotnjaka do onih koje vole društvo drugih mačaka.  
Društveno ponašanje mačka veoma je raznoliko, od divljih samotnjaka do onih koje vole društvo drugih mačaka.

Njihov karakter i društvena interakcija sa drugim mačkama zavise od učenja u ranijem uzrastu, gustini lokalne populacije mačaka i dostupnosti hrane. Društveni kontakti postaju češći kada hrane ima u izobilju jer je tada manje razloga za borbu.

Ako pažljivo slušate vokalizacije svoje mačke u toku dana, možete primetiti da je to puno više od uobičajenog "mijau". Uz govor tela i označavanje teritorije mirisom iz žlezda, grebanjem ili urinom, vokalizacija je bitan deo komunikacije Vaše mačke. Svojim oglašavanjem može privući druge mačke ili ljude, ili ih držati na distanci, toplo vas pozdraviti ili vas upozoriti da će izvesti napad.

Savijanje leđa u luk, pokazivanje zuba, kostrešenje dlake, frktanje ukazuju na bes. Frktanjem i režanjem mačke izražavaju strah i agresivnost. Nije samo oglašavanje ono što odaje kako se Vaša mačka oseća. Važno je pratiti i druge delove tela. Mačkin rep se često ponaša kao "produžetak" njenih osećaja, ali i upozorenje na njene namere. Opšte je pravilo, što je rep više, mačka je boljeg raspoloženja. Vesela mačka će držati uspravno rep, dok će uplašena mačka povući svoj rep među noge. Visoko podignut rep tako predstavlja veseli pozdrav kad se vratite kući. Široki zamasi repom znak su nervoze, dok je trzanje znak uzbuđenja i znatiželje. Udaranje šapom je znak agresije, koji pokazuje da je Vvaša mačka iziritirana.

Vrlo uznemirena mačka brzo će pomerati levo desno ceo rep, što ozbiljno shvatite kao preteći signal. Kad mačka drži uši uspravljene i usmerene prema napred, znači da je opuštena, zadovoljna i prijateljski raspoložena. Ali pripazite se kada spusti uši. Kad su joj uši spuštene uz glavu, nalazi se u agresivnom položaju. Na taj način štiti uši od zuba i kandži protivnika ako izbije borba. Uši okrenute unazad i prema dole označavaju strah, ali i potencijalnu agresivnost jer se uplašena mačka može osećati ugroženo i izazvano.

Da bi Vaše mace bile srećne i zadovoljne obezbedite im kvalitetnu hranu, dovoljno prostora i igračke koje možete naći kod nas u Pet centru. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.