Zašto je važno da mačiji pesak bude čist?

Mačke su životinje koje veoma vode računa o higijeni, zbog čega treba voditi računa o tome kakav posip koriste.
Mačke su životinje koje veoma vode računa o higijeni, zbog čega treba voditi računa o tome kakav posip koriste.

Od otprilike treće nedelje života i uz pomoć majke, mačići intuitivno za mesto obavljanja nužde odaberu površinu "po kojoj se može kopati" i na to se mesto vraćaju svaki put kada moraju da obave fiziološke potrebe.

Mački je važan osećaj peska pod nogama, miris i mesto gde se nalazi njihov toalet. Osećaj pod nogama mačkama je posebno važan. Uopšteno govoreći, što je podloga sitnija, to je privlačnija, zbog čega se pesak sviđa većini mačaka.

Izbor vrste peska je na vama. Mačke su znatiželjne i verovatno će hteti da isprobaju svaku novu vrstu peska. Nadgledajte svoju mačku kada joj dajete bilo koji oblik peska, dok ne shvati čemu služi. Upamtite, miris koji se vama sviđa, mačkama može biti izrazito odbojan. Ako imate mogućnosti, postavite dva toaleta sa dve vrste vama prihvatljivog peska (standardni, aromatizovan ili silikonski). Vaša mačka će koristiti onaj koji joj je privlačniji. Stavite mačiji toalet na izdvojeno, ali pristupačno mesto. Izbor posude za mačji toalet, otvorene ili pokrivene kutije, s ručnim ili automatskim pražnjenjem je na vama. Mačke koje koriste otvoreni toalet mogu se bojati zatvorenih modela. Raznolikost modela zaista je velika. Mačka može odbijati da koristi toalet ako joj se ne sviđa lokacija kutije/toaleta ili vrsta peska. Takođe, moguće je da ne čistite dovoljno često mačji toalet ili da ga čistite previše revnosno, pa u njemu ne ostaju njeni prirodni mirisi, već mirisi sredstava za čišćenje.

Mačka ima dobro razvijen instinkt za sakrivanje svojih izlučevina. Na taj način sakriva informaciju o sebi, što joj u prirodi mnogo znači.

U stanu ili kući, mački je neophodno obezbediti posudu sa peskom kako bi imala naviku da vrši nuždu na tom mestu. Retko kada se dešava da mačka prestane da vrši nuždu na uobičajenom mestu. Najčešći razlozi za ovakvu vrstu ponašanja su: bolesti urinarnog trakta (u slučaju da mačka urinira na neuobičajenim mestima), kao i nezadovoljstvo mačke. Ponekad ne možemo razumeti zašto je mačka nezadovoljna kada ima sve, ili kada su promene koje se dešavaju u njenoj okolini neznatne. Ipak, dokle god mačka ne koristi uredno svoj posip, a zdrava je, sasvim sigurno je nešto muči. S obzirom da se vi ponašate prema njoj na najbolji mogući način i pomažete joj da se snađe u novonastaloj sitaciji, problem bi trebalo da se reši sam od sebe. Dajte joj vremena i imajte strpljenja.

Preporučujemo vam da premestite posip na mesto gde sada vrši nuždu (pored vrata). Ukoliko primetite da se mačka ponaša kao da će uskoro obaviti nuždu, odnesite je do toaleta i podsetite je kako je pesak zanimljiv - pokažite joj da grebe šapicama.

U ponudi Pet centra postoje kapi koje možete nanositi na posip i na taj način privući macu da vrši nuždu upravo na tom mestu. Postoje i sprejevi koji odbijaju macu, pa njima možete naprskati mesta gde ne želite da maca vrši nuždu. Vremenom bi maca trebalo ponovo da počne da koristi pesak.

U Pet centru možete naći veliki izbor otvorenih i zatvorenih toaleta za mace kao i različitih posipa: grudvajući, absorbujući, silikonski, sa mirisom ili bez mirisa. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.