I vaš ljubimac zaslužuje odelce

Odela za pse su sve popularnija, posebno tokom zimskih dana. Najtraženije su nepromočive jaknice zbog hladnoće. Ljubimci dolaze i na probu odela.
Odela za pse su sve popularnija, posebno tokom zimskih dana. Najtraženije su nepromočive jaknice zbog hladnoće. Ljubimci dolaze i na probu odela.

Jakne za pse su se pojavile prvobitno kao modni detalji za ljubimce bogatih holivudskih starleta. Međutim, vremenom je ova moda "uzela pod svoje" mnoge vlasnika pasa, jer je kaputić za zimu nekim psima postao neophodan.

Tako se u beogradskim radnjama opreme za kućne ljubimce, može naići na šaroliku ponudu odeće za pse po cenama od 2.000, pa čak do 5.000 dinara.

Postoji i izbor kod manjih proizvođača, koji se uglavnom mogu pronaći putem intereneta, gde su cene ove robe niže, od 1.000 dinara pa naviše. Tako je jedan beogradska novinarka u penziji, kada je uzela svog prvog psa, odlučila da mu sašije nepromočivu jaknicu, a potom razvila svoj hobi.

"Još od gimnazijskih dana sam se bavila šivenjem. Kada sam sašila jaknu za svog psa, palo mi je na pamet da počnem da kreiram modele različitih materijala i boja", priča Mirjana Naerlović.

Osim standardnih porudžbina, ove godine ima sve više potražnje i za novogodišnjim odelcima. Moguće je naručiti i svoju kreaciju, izabrati boju, poseban materijal. Na sajtu "Džeki i Džek" može se zatražiti sve - od kapice do novogodišnjeg kaputića.

Na "Fejsbuk" mreži pod nazivom "Odeća za pse", Mirjana ima ponudu garderobe za pse, od smokinga pa sve do svečanih haljinica, a cene se kreću od 1.100 do 1.300 dinara. Kako tvrdi, najviše se traže zimske jaknice, pa se ipak ovo može nazvati sezonskim poslom, ali ima i slučajeva kada su potrebne “toalete” za specijalne prilike.

"Najzanimljivija porudžbina je bila od jednog momka koji je za svog džek rasela tražio smoking, cilindar i frak. On je došao čak i na probu. Kada sam sve sašila, dodali smo jednu trakicu oko vrata na kojoj je visila kutijica. U njoj je bio prsten, kojim je jedne večeri ovaj slatki pas, primereno obučen, zaprosio izabranicu svog vlasnika", kaže Mirjana.

Kako tvrdi, ovaj hobi za nju predstavlja uživanje.

"Ujutro skuvam sebi kafu, osmislim nekoliko modela dok preslušam vesti. Trudim se da svi budu različiti, da svaki ima svoj lični pečat. Ispunjava me stvaranje malih kreacija, a naravno tu su i unuci sa kojima provodim mnogo vremena, pa mi je dan upotpunjen", kaže Mirjana.

Zimske jaknice, uglavnom su neophodne za male, kućne rase, koje se drže u stanu i naviknute su na centralno grejanje. Pri izlasku, razlika u temperaturi može biti velika, pa dolazi da opadanja imuniteta, mogućnosti zaraze virusima, a nekada i do upale pluća.

  • eeeeeeee

    31.12.2014 14:56
    opsssssssssssssss
    najdrže moje .........
  • 31.12.2014 13:27
    CK
    Meni se kod svih modela tih odelaca za pse (i kupovnih, i rucno sivenih) ne svidja to sto su pravljeni isto i za muzjake i za zenke, to jest tako da je stomak kod psa ostavljen nezasticen... a s druge strane imaju te kapuljace koje su totalno nepotrebne kao "modni detalj" i beskorisne jer ni jedan pas ne nosi te kapuljace na glavi. Trebali bi da postoje i modeli za zenke i da taj donji deo kaputica lepo ide preko stomaka. Moja mama je svojoj pincerki sama sasila kaputic i super je ispao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.