Kome u jagodinskom zoo vrtu prija ova hladnoća?

Radnici zoo-vrta u Jagodini, prvog južno od Boegrada, pomažu životinjama da prebrode ledene dane, a neke životinje, poput foke, uživaju, rekao je danas upravnik tog vrta Vladimir Jovanović.
Radnici zoo-vrta u Jagodini, prvog južno od Boegrada, pomažu životinjama da prebrode ledene dane, a neke životinje, poput foke, uživaju, rekao je danas upravnik tog vrta Vladimir Jovanović.

"Fokama ove temperature odgovaraju, lepo im je, aktivne su, jedino moramo paziti da im se voda u bazenu ne zaledi", kaže Jovanović i dodaje da je svim životinjama pojačana ishrana. Prema njegovim rečima, sada im je potrebno više kalorija. "Nekima, kao žirafi, majmunima i drugim životinjama iz afričkog podneblja, dodajemo grejanje i držimo ih u zatvorenom prostoru, gde je ugrađeno grejanje", dodao je Jovanović.

"Ponašaju se kao i ljudi u ovim uslovima, malo nervozno što su u manjem prostoru i što ne mogu napolje", istakao je Jovanović. "Žirafu puštamo kada je temperatura iznad deset a majmune iznad 18 stepeni Celzijusovih, dok druge životinje koje su u zatvorenom puštamo kada je temperatura malo u plusu", objasnio je Jovanović.

Lavovi su se rodili u Srbiji (iz zoo-vrta Palić), a tigrovi su sibirske rase i dobro podnose ovu hladnoću kao i vukovi, dodao je on. "Drugim životinjama pojačali smo prostirke i stavili dosta slame u kaveze. Ovih dana imamo puno prinova, jutros su se porodile kamerunska kozica i patuljasta kozica. Kod patuljaste kozice radili smo carski rez i dobro je prošlo", rekao je Jovanović.

Zoološki vrt u Jagodini otvoren je pre devet godina na površini većoj od 20.000 kvadratnih metara. Ima više od 100 vrsta životinja, ne računajući ptice, sa oko 300 jedinki. Godišnje ga poseti 75.000 do 80.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.