Cimet zdraviji od belog luka

Stručnjaci tvrde da je cimet jedna od najsvestranijih biljaka koja između ostalog pomaže i u borbi protiv dijabetesa.
Stručnjaci tvrde da je cimet jedna od najsvestranijih biljaka koja između ostalog pomaže i u borbi protiv dijabetesa.

Richard Anderson, nutricionista i biohemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina i na osnovu bogatog iskustva zaključuje: "Cimet je bolji od belog luka. Mnogo bolji!"

Uljne supstance koje cimet sadrži odgovorne su za specifičnu aromu i ukus, ali za zdravlje su mnogo važniji polifenoli koji su topivi u vodi, tvrdi Anderson koji ih je izolovao i opisao koristeći metode masene i NMR spektroskopije i dokazao da ove supstance povećavaju stopu metabolizma glukoze ovisnog o insulinu za oko 20 puta.

Anderson navodi da cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna i svojstva protiv raka. Uz to, može smanjiti i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu telesne masnoće. On veruje da cimet pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina belančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu obolelih.

Potrebne dnevne doze cimeta nisu velike. Možete ga uzimati kao dodatak soku, doručku i kafi ili u obliku tablete jednom dnevno.
  • Tanja

    11.08.2014 10:59
    još jedan dobar doručak
    kornfleks,jogurt, med i cimet
    divota, pogotovo leti kada je vruće, jako osvežava i prija
  • Miroslav

    28.07.2010 12:18
    Ovo je savršen doručak
    Ovsene pahuljice (oatmeal), suvo grožđe, urasi, lešnici, med i cimet.
  • jasna

    27.07.2010 15:17
    Cimet+ med + puter = savrsen dorucak
    E, sad kol'ko je puter preporucljiv, necemo ovaj put ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).