Sedam sati spavanja za zdravo srce

Da bi se izbegle kardio-vaskularne bolesti, neophodno je spavati tačno sedam sati tokom noći, saopštili su američki naučnici i naveli da opasnost od srčanih oboljenja raste ako se spava više ili manje od naznačnog vremena.
Da bi se izbegle kardio-vaskularne bolesti, neophodno je spavati tačno sedam sati tokom noći, saopštili su američki naučnici i naveli da opasnost od srčanih oboljenja raste ako se spava više ili manje od naznačnog vremena.

Osobe koje spavaju manje od pet sati, uključujući i popodnevnu dremku, izložene su dvostruko većem riziku od angine pektoris ili neke koronarne boleste, uključujući i infarkt, navodi se u studiji naučnika sa Univerziteta Zapadna Virdžinija, objavljenoj u medicinskoj reviji "Slip" (Sleep).

"Ono što je iznenađujuće jeste da duže spavanje (više od devet sati) takođe utiče na povećani rizik dobijanja srčanih bolesti", navodi se u studiji.

Naučnici su rekli da u rizičnu grupu spadaju oni ispod 60 godina - ako spavaju manje od pet sati, njihov rizik da dobiju kardio-vaskularnu bolest je tri puta veći nego onih koji spavaju sedam sati, navodi se u studiji, koja je obuhvatila više od 30.000 osoba.

Naučnici su otkrili vezu između dobijanja srčanih bolesti i vremena spavanja, ali dodaju da za sada ne mogu da objasne na naučnoj osnovi tu vezu.

Oni su primetili da previše sna utiče na funkciju endokrinih žlezdi kao i na metabolizam, dok manjak sna utiče na manju toleranciju za glukozu, kao i na hipertenziju. To su sve uslovi za dobijanje neke srčane tegobe, dodaje se u studiji. (Beta)
  • 03.08.2010 13:47
    Jos malo ba bi najokrutniji komunista-socijalista utopista, Lenjin bio u pravu sa njegovom teoriom zivota, 8 sati radi,8 sati spavaj,8 sati odmaraj ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.