Stanovnici Srbije ne peru zube

Samo 40 odsto građana Srbije redovno pere zube, pokazuju istraživanja. Četkica i pasta najmanje se koriste u istočnoj Srbiji, gde zube redovno pere tek trećina stanovnika.
Samo 40 odsto građana Srbije redovno pere zube, pokazuju istraživanja. Četkica i pasta najmanje se koriste u istočnoj Srbiji, gde zube redovno pere tek trećina stanovnika.

Poražavajući podatak da više od 60 odsto Srba ne pere zube svakog dana, svedoči o veoma niskom nivou kulture održavanja higijene usta i zuba. Četkica i pasta najmanje se koriste u istočnoj Srbiji, gde zube redovno pere tek trećina stanovnika, podaci su Instituta Batut.

Loša higijena usta, osim neprijatnog zadaha i kvarnih zuba, može da dovede do mnogo ozbiljnijih oboljenja - upale sinusa, promena u digestivnom traktu, pa čak i do srčanih oboljenja.

Stručnjaci poručuju da deca treba da koriste četkicu i pastu od prvih zuba, jer statistika pokazuje da u osnovnu školu sa zdravim zubima kreće tek svako peto dete.

Osnova oralne higijene nalaže korišćenje paste sa fluorom i četkice najmanje dva puta dnevno, a najvažnije je pranje zuba pred spavanje. Ukoliko se zubi ne peru redovno, plak koji nastaje od naslaga hrane stvara kamenac.
  • Jasmina

    18.08.2010 05:51
    ma ne da ne peru zube - nego ni ostatak tela... :(((
  • Dr Petrović

    04.08.2010 09:42
    Nema mesta brizi
    Toliko je pesticida u hrani koju uvoze novca alavi tajkuni i koju "stručno" ošpricavaju zavidni alavi proizvođači, pa na to sve još došpricaju derikože nakupci, da mikroorganizmi u ustima uskoro neće imati šta da jedu.

    Em će domaćin da dobija citostatike, em pesticidi ubijaju i bakterije.

    Za utehu: i oni koji prskaju obole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.