Superbakterija iz Indije širi se svetom

Širom Indije rasprostranila se opasna superbakterija otporna na većinu poznatih antibiotika.
Širom Indije rasprostranila se opasna superbakterija otporna na većinu poznatih antibiotika.

Britanski naučnici pronašli su superbakteriju otpornu na većinu antibiotika – upozoravaju da je raširena širom Indije, a uskoro bi se mogla raširiti i po celom svetu.

Za sada je otkrivena kod 37 osoba u Britaniji koje su imale operativni zahvat u Indiji i Pakistanu.

U članku objavljenom u časopisu Lancet Infectious Diseases, lekari pišu o otkriću novog gena pod imenom NDM-1. Gen je promenio bakteriju, zbog čega je otporna na gotovo sve poznate antibiotike.

Superbakterija je već rasprostranjena širom Indije, u kojoj zdravstveni sistem ima daleko manje mogućnosti da je identifikuje i ponudi adekvatne antibiotike.

"Potencijalna pretnja koju NDM-1 predstavlja za zdravlje širom sveta je ogromna. Potrebna je međunarodna koordinacija", napisali su autori.

Osim u Britaniji, otporni gen pronađen je u Australiji, Kanadi, Holandiji, SAD-u i Švedskoj. Budući da mnogi Amerikanci i Europljani putuju u Indiju i Pakistan i tamo se podvrgavaju jeftinijim hirurškim zahvatima, poput onih estetskih, verovatno je da će se superbakterija proširiti po svetu. (Net.hr)
  • Andro

    12.08.2010 09:15
    Opa!
    Tomiceeee!
    Hitno nabavljaj vakcine, jedno 7-8 miliona komada!
  • Jasmina

    12.08.2010 06:18
    ajmo svi opet u apoteke!
    ...opet ista priča... i farmaceuti treba od nečega da žive - pa i oni su ljudi :(
  • 11.08.2010 19:54
    Medijska priprema za price o novoj pandemiji. Sigurno vec imaju nastancovane vakcine.

    Pticiji grip
    Svinjski grip
    Superbakterija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).