Srbiji nije problem superbakterija, već slaba dijagnostika

Superbakterija NDM-1, koja je otporna na sve antibiotike, odnela je prvu žrtvu. Od nje je umro Belgijanac kome je, posle saobraćajne nesreće, u pakistanskoj bolnici lečena velika rana na nozi i tom prilikom je dobio sepsu.
Superbakterija NDM-1, koja je otporna na sve antibiotike, odnela je prvu žrtvu. Od nje je umro Belgijanac kome je, posle saobraćajne nesreće, u pakistanskoj bolnici lečena velika rana na nozi i tom prilikom je dobio sepsu.

Belgijanac je preminuo u bolnici u Briselu, a kako javljaju tamošnji mediji, bio je dijabetičar.

Na putu u Pakistanu imao je sudar, pa su ga prebacili u bolnicu gde mu je lečena velika rana na nozi, a zatim su ga vratili kući sa sepsom - rekao je mikrobiolog Denis Pjerard iz bolnice u Briselu, i dodao da su slučaj otkrili u junu.

Bakterija koja je otporna i na „karbapeneme", antibiotike koji se koriste u hitnim slučajevima i za lečenje multiotpornih infekcija, registrovana je i u Australiji kod tri pacijenta koja su putovala u Indiju.

Mada niz zdravstvenih problema koji su obeležili prošlu i ovu godinu - poput svinjskog gripa, zatim virusa „zapadni Nil" koji prenose komarci, a koji je odneo tri života u Grčkoj, a na kraju i ova superbakterija ulivaju bojazan, stručnjaci u Srbiji kažu za Press da ovde nema razloga za paniku.

Specijalista opšte medicine dr Nevenka Dimitrijević kaže za Press da građani više treba da se plaše infekcija za koje i ne znamo da postoje ili da smo zaraženi njima, jer za njih ne postoji dijagnostika u našem zdravstvenom sistemu.

Setimo se januara 2000. godine, kada je veliki broj uglavnom starijih pacijenata umro iznenada posle neke produžene infekcije. Ljudi su tada čekali na sahranu i po nedelju dana. Mi i dan-danas ne znamo šta je bio uzrok smrti, ali je evidentno da su i to neke superbakterijske infekcije. I u svetskoj literaturi se već sada može pročitati da virus gripa A (H1N1) nije bio uzrok smrti kod većine pacijenata. Mali broj slučajeva je imao samo taj virus, dok su za ostale patolozi utvrdili da su imali neke bakterijske infekcije i da su one zapravo razlog smrti - kaže dr Dimitrijević.

Suština problema, prema njenim rečima, svodi se na to da zdravstveni sistem ne može da identifikuje sve te infekcije. Mi ne znamo koje su te dodatne infekcije koje se pojavljuju - rekla je ona.

I direktor Službe za mikrobiologiju pri Kliničkom centru Srbije prof. dr Milena Švabić-Vlahović ukazala je na ovaj problem.

Naš problem je što kod nas evidencija o bakterijskoj rezistenciji nije uvedena u nacionalni sistem. Mi imamo referentne laboratorije, ali nikada nisu obezbeđena sredstva za njihov rad - rekla je prof. dr Švabić-Vlahović.
  • Anonimus

    15.08.2010 22:41
    Kako se tacno ova "superbakterija" prenosi??? Da li samo operativnim putem u Indiji, Pakistanu,... ili moze da se prenese i na neki drugi nacin?!
    Da znam od cega cemo bolovati ove godine i za koje vakcine ce OVAJ put da se izdvajavu novci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.