Mesta u kući na kojima se talože bakterije

Opasne bakterije nisu tamo gde biste ih možda očekivali. Razmislite o plišanim igračkama, klaviru i mobilnom telefonu.

Opasne bakterije nisu tamo gde biste ih možda očekivali. Razmislite o plišanim igračkama, klaviru i mobilnom telefonu.

Tastature na mobilnim telefonima mogu imati i do 18 puta više štetnih bakterija nego prosečna ručka na vodokotliću, i to u porodicama koje paze na higijenu.
"Često ustanovimo da je toalet, barem u većini slučajeva, jedno od najčistijih mesta u kući. Često ga dezinfikujemo. Ali  na drugim mestima mogu cvetati bakterije", objasnila je dr. Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu u britanskom TV-showu Watchdog i The Secret Tourist.

Računar
Svi ga koriste i po nekoliko sati na dan, tastatura se obično retko čisti, a deca se rado igraju.
Ukupni broj bakterija: 33 miliona – vrlo nezadovoljavajuće
Entero bakterija i E. coli, srećom, nije bilo, što znači da članovi porodice dobro peru ruke nakon WC-a. MRSA, koja se obično nalazi na koži, bilo je ispod 10, što je takođe dobro. Međutim, nivo gljivica je oko 10 miliona, što je jako puno.

Ručka na frižideru
Ukupan broj bakterija 850.000 – ogromna kontaminacija. Jednako je i s nalazom gljivica.
"Ovo su loši rezultati, ali nisu neuobičajeni. Ručke na frižideru su klasični rasadnici bakterija, a mogu se naći čak i u najčistijoj kuhinji", kaže Lisa.

Plišane igračke
Plišanu igračku koju koriste različite generacije dece nikad ne operete. U ovom slučaju, na starom medvediću je pronađeno nezadovoljavajućih 1.500 bakterija i visoka koncentracija buđi.
"Plišane igračke, posebno one starije, obično imaju pregršt bakterija na sebi. Razmislite samo koliko često mala deca puste suzu nad njima ili ih grle dok su bolesna. A kasnije se bakterije razmnožavaju. Opasno je i to što deca grle igračku dok jedu. Najbolje bi bilo oprati ih u mašini dok deca nisu u kući. Neće ni primetiti," objasnila je Lisa.

Mobilni telefon
Na dve godine starom mobilnom telefonu nakupilo se 32.000 bakterija, što nije zadovoljilo higijenske standarde.
"Najviše mikroba nalazi se na predmetima koje koristi više osoba. A dizajn na preklapanje dobar je jer štiti tastaturu", kaže Lisa.

Deset godina stara drvena daska za sečenje
Koristi se svaki dan i pere u vodi s deterdžentom odmah nakon upotrebe. Pa, ipak, na njoj je pronađeno uznemirujućih 4.200 bakterija. Srećom, ne i one koje se pokupe u dodiru s fekalijama, što ukazuje da članovi porodice dobro peru ruke.

Klavir
Svi sviraju na njemu, čak i kućni prijatelji. Količina bakterija na njemu je gotovo dvostruko veća nego na kuhinjskoj dasci. A velika je i količina gljivica.

Peškiri u kupatilu
Na njima je pronađeno oko 4.000 bakterija, među njima i MRSA i dosta gljivica.
"Idealna podloga za uzgoj bakterija su vlažni peškiri u kupatilu. A nove bakterije neprestano pristižu s ruku koje nisu dobro oprane", kaže Lisa.
Ne zaboravite da peškire u mašini morate oprati na najmanje 60 C.

Prekidač za svetlo u WC-u
Pronađeno je svega 1.000 bakterija, što nije zadovoljavajuće, ali je dobar primer da WC čuva manje bakterija nego neka druga mesta po kući.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.