Pet mitova o vežbanju

Postoji li najbolje vreme za vežbanje, da li je svejedno da li hodate ili trčite pet kilometara, povećava li vežbanje glad ili nam je to tek dobar izgovor?
Postoji li najbolje vreme za vežbanje, da li je svejedno da li hodate ili trčite pet kilometara, povećava li vežbanje glad ili nam je to tek dobar izgovor?

Na putu do dobre kondicije nekad nam stoje i mitovi. Preskočite ih.

1. MIT: Hodanje nije jednako efikasno kao trčanje.
Naravno, dvostruko više kalorija sagorećete ako trčite 30 minuta nego ako hodate 30 minuta. Ali ukoliko trkač i onaj koji hoda prođu istu kilometražu sagoreće otprilike jednak broj kalorija. Zapravo, studije su pokazale da je dužina vežbanja važnija od toga koliko naporno vežbate.

2. MIT: Vežbanje pojačava glad
Ovo je uobičajena zabluda: Sagorimo li stotine kalorija na kraju ćemo imati veći apetit. Međutim, istraživanje je pokazalo da fizička aktivnost, fiziološki gledano, ne podstiče potrebu za hranom. U biti, istraživanja pokazuju da vežba često potiskuje glad, tokom i nakon fizičke aktivnosti.

3. MIT: Izvor kalorija je nebitan
Kalorija se od kalorije ipak razlikuje. Određena hrana, posebno proteini, zahteva više energije za preradu nego druga. Dok za prerađivanje i spremanje masti i ugljenih hidrata ne treba toliko energije.

Osim toga različita hrana različito utiče na nivo šećera u krvi. Rafinirani ugljeni hidrati dramatično podižu nivo šećera u krvi što podstiče pohranjivanje masnog tkiva, debljanje i glad. Hrana bogata vlaknima poput jabuka, ali i proteini, manje podižu nivo šećera u krvi i manje podstiču debljanje.

4. MIT: Za gubitak težine dovoljna je dijeta
Uz dijetu bi mogli brzo izgubiti kile, ali vežbanje će sprečiti njihov brz povratak. Osim što ćete sagoreti kalorije dobićete i na mišićnoj masi, a mišići troše više kalorija za održavanje. Drugim rečima, što više mišićnog tkiva imate trošićete više kalorija.

5. MIT: Ne postoji najbolje vreme za vežbanje
Ako tek povremeno šetate zbog zdravlja ili da bi smršali vreme lagane ili žustre šetnje nije važno. Ali ako ste sportista koji želi da postigne najbolje rezultate izaberite kasno poslepodne kad je telesna temperatura najviša. Mišići su topli, vreme reagovanja brzo, a snaga na vrhuncu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.