VIDEO: Superkompjuter koji predviđa kada ćete umreti

Bostonski naučnici razvili su superkompjuter koji navodno sa preciznošću od 96 odsto predviđa da li će pacijent umreti.
Bostonski naučnici razvili su superkompjuter koji navodno sa preciznošću od 96 odsto predviđa da li će pacijent umreti.

Stručnjaci Medicinskog centra "Bet Izrael Dikones" povezali su monitore na pacijentima sa sistemom, koji, kažu, prepoznaje bolesti bolje od lekara. Sistem je napunjen informacijama o više od 250.000 pacijenata prikupljenim tokom poslednjih 30 godina, koje koristi da bi munjevitom brzinom postavio dijagnozu.

Brzo prepoznavanje bolesti omogućilo bi brže lečenje, a samim tim i spasavanje života, ali i predviđanje smrti. "Pre svega, pokušavamo da iskoristimo moć obilja podataka", objašnjava za "Dejli mejl" dr Stiv Horng, koji vodi projekat.

Kada pacijent dođe u bolnicu, podaci prikupljeni prilikom te i svih ranijih poseta porede se sa podacima pacijenata koji pate od sličnih bolesti. Na taj način može da se predvidi od čega bi pacijent mogao da boluje u budućnosti. Sistem prikuplja podatke o pacijentima svaka tri minuta, pri čemu se meri sve: od nivoa kiseonika u krvi do krvnog pritiska.

Dr Horng je, međutim, izjavio za BBC da "naš cilj nije da zamenimo lekara". "Veštačka inteligencija zapravo treba da uveća sposobnost lekara da leči pacijente", kaže on.

Ranije ove godine lekari ove bostonske bolnice prvi su u Americi primenili "Google glass" tehnologiju u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima. Lekari pretražuju pacijentovu zdravstvenu dokumentaciju pomoću "Google naočara", i u hodu proveravaju podatke na internetu, umesto da kopaju po velikim zdravstvenim dosijeima.

Stručnjaci "Bet Izrael Dikones" centra tvrde da koriste savremenu tehnologiju da pomognu pacijentima, ali borci za zaštitu privatnosti smatraju da je korišćenje "Google naočara" nametljivo.

Dr Horng, međutim, ističe da se na ovaj način brzo dolazi do informacija, a da pri tome lekar ne mora da prekida pacijenta, gubi kontakt pogledom ili napušta prostoriju. On je uveren da mu je visoka tehnologija u januaru pomogla da jednom pacijentu spasi život, pošto je na vreme video da je alergičan na jedan lek za zaustavljanje krvarenja. Umesto da gubi dragoceno vreme pretražujući njegove nalaze, dr Horng je pregledao dokumentaciju na ekranu "Google naočara".

  • Andrija Šrek

    17.09.2015 08:12
    @Anonimus
    U tekstu piše "da li".
  • 16.09.2015 21:57
    @Andrija
    pitanje nije da li, nego kada!
  • Andrija Šrek

    16.09.2015 10:41
    ...
    HA! Ja sam bolji od superkompjutera!! Ja mogu sa 100% sigurnosti da predvidim da će SVAKI pacijent umreti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).