Šta je bolje: trčanje ili brzo hodanje?

Ako ste se ikada premišljali između trčanja i hodanja, pogledajte koje su beneficije obe ove aktivnosti, pa donesite zaključak...
Ako ste se ikada premišljali između trčanja i hodanja, pogledajte koje su beneficije obe ove aktivnosti, pa donesite zaključak...

Nećete mnogo pogrešiti bez obzira da li odlučite da se aktivno bavite bilo trčanjem ili brzim hodanjem, a odgovor na to šta je bolje zavisi isključivo od toga kakve rezultate želite da postignete.

Obe aktivnosti daju iste rezultate koji se samo postižu drugačijim intenzitetom i količinom utrošenog vremena. Među njima su gubitak kilograma i održavanje željene telesne težine, više energije, bolje i kvalitetnije spavanje, snižavanje krvnog pritiska i holesterola, smanjenje rizika od infekcija i bolesti, kao i podizanje imuniteta i povećanje mišićne mase.

Ukoliko želite da izgubite kilograme, trčanje je svakako bolja opcija jer ćete brže postići željene rezultate, ali i lakše, pa i duže ćete zadržati izgled koji ste postigli.

S druge strane, osobe koje se opredele za brže hodanje, kako je pokazalo nekoliko istraživanja, imaju bolje zdravstvene rezultate, a pogotovo kada je krvni pritisak u pitanju. Ujedno, ovaj vid aktivnosti preporučuje se osobama koje imaju probleme sa zglobovima, kolenima i kukovima, ne samo zbog manjeg pritiska, već i zato što mišići koji se razvijaju hodanjem pomažu u smanjenju pritiska na tim mestima.

Istovremeno, nije na odmet da u obzir uzmete i neophodne pripreme za obe aktivnosti. Istezanje je svakako obavezno, ali trčanje definitivno podrazumeva ozbiljnije zagrevanje, a neretko je za njega potrebno i više vremena.

Dakle, samo razmislite šta je to što zapravo želite da postignete vežbanjem, pa iskalkulišite sve bitne faktore. Uvek možete da kombinujete obe aktivnosti, pa raspodjelite dane u nedelji u zavisnosti od krajnjih rezultata kojima težite.

Šta god da odaberete teško da ćete pogrešiti, samo nemojte da zanemarite istezanje i zagravanje bez obzira koliko dugo praktikujete bilo koju aktivnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).