Osam trikova za potpuni oporavak mozga

Pod stresom ste? Osećate se umorno i iscrpljeno? Čini vam se da ''tapkate'' poslednjim atomima snage? Dobro došli u klub!
Pod stresom ste? Osećate se umorno i iscrpljeno? Čini vam se da ''tapkate'' poslednjim atomima snage? Dobro došli u klub!

Matthew Edlund, stručnjak za proučavanje sna i odmora, u članku za Huffington Post navodi osam načina kako da suzbijete tu nepodnošljivu naviku i odmorite svoj mozak za dalje aktivnosti.

1. Prošetajte mozak
20 do 30 minuta šetnje dovoljno je da se vaš mozak odmori, a na svežem vazduhu brže se razvijaju nove moždane ćelije.

2. Naspavajte mozak
Da biste uspešnije učili ili radili tokom dana, potrebno vam je nekoliko sati dubokog sna.

3. Izvedite mozak na izlet u prirodu
Psiholozi ni danas nisu utvrdili zašto ljudi lakše uče dok hodaju prirodom, nego nekim shoping centrom. Boravak u prirodi poboljšava raspoloženje i povećava nivo vitamina D.

4. Učinite ga kreativnijim
Radite sve one stvari koje inače ne biste, tako ćete naučiti da razmišljate iz druge perspektive.

5. Koristite tehnike za brzi odmor
Mali je postotak onih koji znaju da tehnike odmaranja mogu puno pomoći organizmu. Postoje četiri načina aktivnog odmora: fizički, psihički, društveni i duhovni, a svi oni pomažu u smanjenju stresa. Pravite male pauze nekoliko puta dnevno, tako da lakše izdržite naporan radni dan.

6. Uskladite svoj i prirodni bioritam
Činjenica je da najbolje pamtimo informacije ujutro, dok je veče idealno za posetu prijatelju ili porodici, zato pokušajte svoje obaveze da uskladite s prirodnim bioritmom svog organizma.

7. Obratite pažnju na pažnju
Što više opterećujete mozak, koji usput, može raditi samo jednu po jednu stvar, bićete pod većim stresom. Napravite pauzu i odmorite se da ne biste počeli da grešite.

8. Uživajte u seksu
Za vreme seksa se, baš kao i u šetnji, ćelije u mozgu razmnožavaju. Osim toga, seks poboljšava rad srca, a i najbolji je lek za loše raspoloženje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.