Rešavanje ukrštenica sprečava demenciju

Rešavanje ukrštenica i slične mentalne aktivnosti mogu odložiti pojavu simptoma demencije, sugeriše istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Rush u Čikagu.
Rešavanje ukrštenica i slične mentalne aktivnosti mogu odložiti pojavu simptoma demencije, sugeriše istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Rush  u Čikagu.

Istraživači u časopisu "Neurology" objašnjavaju kako mentalne aktivnosti olakšavaju održavanje normalne funkcije mozga u ranoj fazi demencije, pa patološke promene na mozgu postaju očigledne tek u kasnoj fazi bolesti kao što je Alchajmerova.

Praćenjem ispitanika tokom 12 godina  utvrđeno je da je mentalna aktivnost u slučajevima kada se nije razvila demencija dovodila do 50% sporijeg slabljenja funkcije mozga povezanog s odmaklom starosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.