Čokolada dobra protiv kašlja

Čokolada pomaže u smirivanju horničnog kašlja – pokazalo je istraživanje Britanskog nacionalnog zdravstvenog servisa.

U istraživanju je učestvovalo 300 Britanaca s izraženim problemom suvog, nadraživog kašlja, a lečeni su gorkim alkaloidom iz kakaoa – teobrominom. Lečenje je trajalo 14 dana. Dnevna doza teobromina kojoj su bili podvrgnuti pacijenti iznosila je 1.000 mg, a rezultati su pokazali smanjenje kašlja kod 60 odsto pacijenata.

U drugoj studiji, koju je sproveo Nacionalni institut za srce i pluća otkriveno je da teobromin blokira dejstvo senzora u mozgu koji podstiču kašalj. Blokiranje senzornih nerava zaustavlja refleks kašlja.

Osim u čokoladi, teobromin se nalazi i u drugim prehrambenim proizvodima koji sadrže kakao, te u listićima čaja. Količina teobromina u kakao prahu varira od dva do 10 odsto.

Količina teobromina na 100 g tamne, nezaslađene čokolade iznosi oko 1.600 mg, na 100 g tamne, zaslađene čokolade oko 500 mg, a u mlečnoj čokoladi samo oko 200 mg.

Teobromin se u modernoj medicini koristi od početka 20. veka, a koristi se i za snižavanje krvnog pritiska. Osim teobromina, čokolada je i važan izvor fitohemikalija, antioksidanasa i polifenola koji imaju niz pozitivnih uticaja na zdravlje čoveka.

Ipak, čokolada nije trajno rešenje, budući da postoji velika verovatnoća da se kašalj vrati nakon prestanka "čokoladne terapije".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.