Čokolada dobra protiv kašlja
U istraživanju je učestvovalo 300 Britanaca s izraženim problemom suvog, nadraživog kašlja, a lečeni su gorkim alkaloidom iz kakaoa – teobrominom. Lečenje je trajalo 14 dana. Dnevna doza teobromina kojoj su bili podvrgnuti pacijenti iznosila je 1.000 mg, a rezultati su pokazali smanjenje kašlja kod 60 odsto pacijenata.
U drugoj studiji, koju je sproveo Nacionalni institut za srce i pluća otkriveno je da teobromin blokira dejstvo senzora u mozgu koji podstiču kašalj. Blokiranje senzornih nerava zaustavlja refleks kašlja.
Osim u čokoladi, teobromin se nalazi i u drugim prehrambenim proizvodima koji sadrže kakao, te u listićima čaja. Količina teobromina u kakao prahu varira od dva do 10 odsto.
Količina teobromina na 100 g tamne, nezaslađene čokolade iznosi oko 1.600 mg, na 100 g tamne, zaslađene čokolade oko 500 mg, a u mlečnoj čokoladi samo oko 200 mg.
Teobromin se u modernoj medicini koristi od početka 20. veka, a koristi se i za snižavanje krvnog pritiska. Osim teobromina, čokolada je i važan izvor fitohemikalija, antioksidanasa i polifenola koji imaju niz pozitivnih uticaja na zdravlje čoveka.
Ipak, čokolada nije trajno rešenje, budući da postoji velika verovatnoća da se kašalj vrati nakon prestanka "čokoladne terapije".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar