Otkriven gen uzrok kratkovidosti

Dve grupe naučnika, jedna u Londonu, a druga u Roterdamu, identifikovale su isti gen na 15. hromozomu koji je uzročnik velike miopije - kratkovidosti koja se obično javlja pre osme godine života.

Dve grupe naučnika, jedna u Londonu, a druga u Roterdamu, identifikovale su isti gen na 15. hromozomu koji je uzročnik velike miopije - kratkovidosti koja se obično javlja pre osme godine života.

Prvo istraživanje je sprovedeno na 4.200 blizanaca, dok je u drugom učestvovalo 15.000 osoba.

Naučnici su istakli da bi to otkriće moglo da rezultira proizvodnjom tableta kojima bi se sprečio deformitet oka, odnosno njegovo izduživanje na unutra što dovodi do poremećaja vida na daljinu - kratkovodosti.

Zanimljivo je  da mnogo više stanovnika gradova ima problem stečene kratkovidosti 22,5% nego što je to slučaj u ruralnim područjima-svega 7,9%.

To se objašnjava ograničenim životnim i radnim prostorom u gradovima, gde su ljudi upućeni na bliske predmete. Nauka ovu pojavu naziva fenomenom “života u kutiji”. Živimo u kutiji (stan), gledamo u kutije (TV, monitor kompjutera, mobilni telefon), vozimo se u kutiji (auto, autobus), radimo u kutiji (kancelarije, fabričke hale, prodavnice), provodimo slobodno vreme u kutijima (restorani, diskoteke, pozorišta, bioskopi).

Suprotno urbanoj, seoska sredina pruža čoveku široke horizonte, daleko prirodnije i primerenije biološkim svojstvima ljudskog oka.(Stetoskop)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.