Evo šta se dešava ako naglo prestanete da pijete

Nagli prestanak konzumiranja alkohola može da šteti, tvrde naučnici.
Istraživanjem uloge dopamina, koji je poznatiji kao "hormon sreće", došlo se do otkrića koji bi mogao da objasni zašto je zavisnicima apstinencija toliko naporna. Objavljivanjem ovih otkrića u "Proceedings of the Nation Academy of Sciences", istraživači nagoveštavaju da kada se naglo prekine unos alkohola, dolazi do promene sposobnosti mozga pri upotrebi dopamina, što drastično menja raspoloženje.
 
Kao i različite vrste narkotike, alkohol stimuliše proizvodnju "hemijskog glasnika" dopamina, koji aktivira takozvani "centar za nagradu" u mozgu. Prethodne studije su ukazivale na to da kod alkoholičara nivo dopamina opada, zbog čega oni sve češće konzumiraju piće. Redukcija nivoa dopamina dovodi do hipodopaminergijskog stanja, mada se malo zna šta se dešava sa mozgom alkoholičara kada uđu u period apstinencije. 
 
Da bi istražili ovu pojavu, naučnici su počeli da ispituju moždano tkivo preminulih alkoholičara. Otkrili su da tkivo ima manje "D1" receptora dopamina od običnog mozga. To su mesta na membrani neuronskih ćelija za koje se vezuje "hormon sreće", što prouzrokuje uzbuđenje neurona.
 
Takođe, primećen je manjak "D2" receptora, za koje se vezuje dopamin kako bi smirio neurone. Upravo ovi nedostaci objašnjavaju kako alkohol remeti "centar za nagradu", što dovodi alkoholičare do situacije da pomoć potraže u piću.
 
Zaključak istraživanja je da nagli prekid dovodi do hipodopaminergijskog stanja, odnosno opadanja dopamina, dok duga apstinencija može dovesti do hiperdopaminergije, što znači da je nivo dopamina u mozgu viši od uobičajenog. Oba stanja dovode do disfunkcionalnog sistema nagrađivanja, i pojačavaju psihološku ranjivost alkoholičara, što ga može vratiti u naručje alkohola.
 
Autor: Kurir

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).