Od karcinoma debelog creva godišnje oboli 4.500 ljudi

Udruženje pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva i jetre danas je upozorilo da u Srbiji godišnje više od 4.500 ljudi oboli od karcinoma debelog creva, a oko 2.500 umre od te bolesti.

To udruženje je u Beogradu obeležilo Mesec borbe protiv raka debelog creva i akcijom "Napravite korak" ukazalo na značaj informisanja i edukacije o ranom otkrivanju te vrste karcinoma, kao i o skriningu, prevenciji i njenom lečenju.

Akcija će se svake subote u ovom mesecu sprovoditi u Nišu, Novom Sadu, Kikindi, Subotici i Somboru.

U svetu svake godine od karcinoma debelog creva oboli više od milion ljudi, a oko pola miliona umre od te teške bolesti. "Blagovremeno putem testa ili na drugi način otkrivena ova bolest, izlečiva je u više od 90 odsto slučajeva. Poslednjih godina napravljen je vidan napredak u skriningu, ali kampanjski pristup nije dovoljan, najvažnije je da se uključe i državne institucije", rekao je predsednik Udruženje pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva Milenko Mitrović.

On smatra da mora da se uvede zakonska obaveza redovnog skrininga, sa planskim testiranjem i kontrolama, a posebno za osobe starije od 50 godina. 

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.