Svetski dan jaja

Međunarodni odbor za jaja (www.internationalegg.com) proglasio je drugi petak u oktobru Svetskim danom jaja. Ove godine to je 8. oktobar.

Međunarodni odbor za jaja (www.internationalegg.com) proglasio je drugi petak u oktobru Svetskim danom jaja. Ove godine to je 8. oktobar. Evo nekih od razloga zbog kojih je jaje zaslužilo svoj poseban dan u godini.

Jaja, prema novim saznanjima, spadaju u kategoriju supernamirnica, jer poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i efikasna su u borbi s viškom kilograma, a naučnici su dokazali i da njihov ograničen unos ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu. Nutricionisti kažu da su jaja jedna od najhranljivijih namirnica, a za maksimalan efekat preporučuje se jedno jaje dnevno.
Iako imaju malo kalorija (oko 80), jaja su bogat izvor proteina  i vitamina, posebno vitamina D, B12 , A, kalcijuma, fosfora i selena. Visok nivo antioksidanasa pronađenih u jajima znači da pomažu i u sprečavanju razvoja očnih bolesti.

Zahvaljujući kalcijumu jaja pomažu u očuvanju zdravlja kostiju i zuba. Zbog toga bi jaja posebno trebalo da jedu mlađe osobe, osobe koje ne piju mleko, kao i one koje previše uživaju u mesu, preporučuju stručnjaci. Pokazalo se takođe da jaje za doručak odlično zasićuje, pa je i to ključ uspeha za vitku figuru. Značajan je i podatak da se u jajima nalazi važna količina vitamina D, koji je prema novim saznanjima izuzetno važan u jačanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti, u prvom redu gripa i raka, a samo jedno jaje sadrži 20 posto dnevnih potreba za vitaminom D.

Iako važi da jaja spadaju u namirnice koje sadrže povećanu količinu zasićenih masnoća i holesterola, kao i da njihov povećan unos može da poveća ukupni holesterol u krvi, istraživanje grupe naučnika koje je trajalo čak 14 godina izbrisalo je jaja sa crne liste nezdravih namirnica izrazito bogatih holesterolom.

Dokazano je da 1 do 2 jaja na dan ne povećavaju ukupan nivo holesterola u organizmu, pod uslovom da dnevni unos te štetne materije ne bude prekoračen iz drugih izvora ishrane. Ova namirnica je odličan, a uz to i veoma jeftin izvor esencijalnih supstanci, neophodnih za normalnu funkciju našeg organizma.  Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje jednog ili dva jaja dnevno kod većine ljudi ne povećava ukupan nivo holesterola. Pravi neprijatelji su zasićene masti životinjskog porekla, koje imaju četiri puta veću sposobnost da povećaju nivo holesterola nego jaja.

Jaja su više korisna nego štetna. Istina je da jedno jaje sadrži oko 300 mg holesterola, ali ono sadrži i lecitin koji suzbija dejstvo holesterola i pospešuje njegovu eliminaciju iz organizma. Svakako je korisna informacija da belance uopšte ne sadrži holesterol, pa se smatra idealnim izvorom belančevina, jer sadrži sve potrebne aminokiseline u pravim količinama.

Jaja su dobra za mozak i kosti

Zbog lecitina, prirodne supstance koja je najbolji izvor holina, bitne komponente koja hrani mozak i pospešuje proces pamćenja, jaja pozitivno deluju na našu koncentraciju. Iako ljudski organizam ima sposobnost stvaranja holina, neretko mu je potrebna i pomoć hrane. Telo iskorišćava čak 90% kalcijuma iz jaja, pa ne smemo zanemariti ni njihovu ulogu u zdravlju kostiju. Jaja sadrže i važne mikroelemente kao što su cink, gvožđe, sumpor i dr.

Jaja utiču na lepotu i protiv anemije

Gvožđe u žumancetu jajeta adekvatno je gvožđu u mesu. Nivo njegovog iskorišćavanja je izrazito velik, pa se jaje preporučuje svim onima koji su skloni čestim anemijama. Jaja sadrže proteine i sumpor koji zajedno obnavljaju oštećenu i suvu kosu, a kožu čine glatkom delujući preventivno na stvaranje akni, prenosi sajt www.hartmann.dk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.