Nova studija tvrdi: Homeopatija ne deluje kao terapija

Ugledni naučnik Pol Glasziou sa Bon univerziteta u Australiji proglasio je homeopatiju neefikasnom nakon što je sistemskim pregledom zaključio da kontroverzni tretman nema veći efekat od placebo lekova.

Profesor Glaszou je bio vođa radne grupe Nacionalnog veća za zdravstvena i medicinska istraživanja Australije, čiji su članovi ispitali dokaze u 176 slučajeva lečenja homeopatijom kako bi zaključili da li je ovaj tretman validan. Među ovim slučajevima bilo je 68 različitih zdravstvenih problema i otkriveno je da ne postoji dokaz da je homeopatija efektnija od bilo kojeg placeba.

Homeopatija se smatra alternativnom medicinom baziranom na ideji o razređivanju materija u vodi.

"Praktičari veruju da se više materija razgrađuje na ovaj način i da to daje veću moć u lečenju simptoma. Mnogi homeopatski lekovi sadrže susptancu koja je razređena više puta u vodi dok nije potpuno ili skoro potpuno nestala originalna supstanca", navodi Nacionalni zdravstveni zavod Australije.

S druge strane, u Velikoj Britaniji dve državne bolnice nude mogućnost homeopatskog lečenja.

  • Ja

    21.07.2016 18:26
    :)
    Poštovana Marijana,imate u komentaru ime homeopate kod kojeg idem.puna srca ga preporučujem!ne osvrćite se na negativne komentare.glavu gore i samo napred.na godišnjem odmoru je do 10.08.kontaktirajte ga mejlom.lako ga je naći na netu.bojim se ako ostavim ovde njegov mejl ili broj moba.da mi neće objaviti komentar.ozdravio sam ISKLJUČIVO uz njegovu pomoć.a nema kod kojeg lekara nisam bio.sujetni su.kad sam kod došao kod lekara sa nalazima,rezultatima,zinula je!kad sam rekao kako sam postigao rezultat,naljutila se :)
    Na prvom pregledu kod homeopate ništa nemojte prećutati!!!otvorite se maksimalno!!Vama je to u interesu.ne stidite se.neka pitanja će vam se činiti nelogična.svaki vas odgovor je bitan.budite jasni,precizni i OTVORENI.siguran sam da će i Vama pomoći
    U zdravlje!
  • Skeptik

    21.07.2016 16:07
    Pre petnestak godina sam imao poslednji napad astme. Nisam koristio lekove, proslo je samo od sebe, odnosno ne znam kako... da sam kojim slucajem tada bio kod homeopate, danas bi tvrdio kako je homeopatija cudesna. Mislim da se po tom principu sire glasine o homeopatiji.

    Neka svako koristi sta mu je volja, ali ne iskljucujte standardnu medicinu i savete lekara. Homeopata nece izleciti zapaljenje pluca, upalu slepog creva, meningitis i slicno a od toga moze da se umre. Treba misliti svojom glavom. Zato, vi ljubitelji homeopatije igrajte se vodicama, ali sa manje ozbiljnim bolestima. A ako dodje do komplikacija trk kod lekara.
  • :)

    21.07.2016 15:49
    ;)
    Vladimir Holotkov je homeopata iz Novog Sada koji leči mene i moju porodicu.VRHUNSKI STRUČNJAK!!!skroman,stručan,uvek dostupan,prijatan,strpljiv.njegovu biografiju i kontakt broj imate na netu.hvala ukoliko je ovaj komentar objavljen.siguran sam da će mnogima pomoći.hvala još jednom :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).