Transplantacija jajnika bi mogla da podmladi žene

Naučnici Univerziteta Juta otkrili su kako zamena starih jajnika mlađim produžava životni vek i zaustavlja starenje, smanjuje rizik od artritisa, srčanih bolesti i oštećenja mozga ili jetre.

Profesor Džefri Mejson, koji je vodio studiju rađenu deceniju, kazao je kako mišice nisu izgledale staro nakon urađene transplantacije.

Njegov tim je usadio jajnike iz mišica starih 60 dana u mišice koje imaju godinu dana. Starije mišice su prolazile kroz fazu koja vodi do menopauze. Četiri meseca nakon što su im usađeni embrioni njihov imuni sistem i metabolizam su bili slični kao kod mlađih životinja.

Najstarija mišica (1.034 dana) izgledala je mlado kao da ima pola godine. Živela je duže od prosečnog životnog veka koji je 650 dana.

Profesor Mejson se nada da će uzgojiti matične ćelije u ženama od 20 godina kako bi ih usadili kada ostare. Ovo ne bi samo produžilo životni vek žene već bi je i rešilo posledica menopauze. Ipak, upozoravaju da bi nakon transplantacije žene doživotno morale da koriste lekove.

Studija koja je rađena u Tokiju pokazala je kako su mišice živele 40 odsto duže i da su bile energičnije i plodnije.

"Mišice su se ponašale kao da su mnogo mlađe. Pokazivale su interes za suprotni pol, parile se i imale potomke. Starije mišice obično ostaju u uglu kaveza i ne miču se mnogo, ali mišice kojima su usađeni jajnici su bile energičnije i brže su se kretale", kazala je dr Noriko Kagava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.