Evo zašto se treba izuvati u svom i tuđem domu

Zbog sopstvenog i zdravlja mališana obavezno izuvajte cipele na vratima - a to tražite i od gostiju.

Izuvanje odmah na vratima ili traženje istog od drugih nekima je normalno, nekima malograđanski, ali šta god mi mislili o tome - skidanje obuće bi trebalo biti obavezno, ističu stručnjaci.

Čak i oni koji se redovno izuvaju ponekad dožive scenario u kojem su "samo nešto" zaboravili da uzmu, pa prehodaju kuću ili stan u potrazi, ne znajući da tim činom rizikuju svoje zdravlje.

Naime, nova studija Univerziteta Hjuston je otkrila da se u proseku na oko 39 odsto obuće nalaze bakterije, od kojih su neke potencijalno opasne po zdravlje. Jedna od njih je Clostridium difficile, koja se smatra pretnjom s obzirom da je otporna na velik broj antibiotika ako dođe do infekcije. Može uzrokovati čitav niz smetnji, uključujući proliv, upalu creva i ozbiljnije komplikacije.

U drugom istraživanju Univerziteta Arizona pronađeno je čak devet različitih vrsta bakterija na đonovima obuće, što ih čini prljavijima od javnih toaleta.

"Budimo realni, ljudi se zaborave, izuju se i onda po istom mestu gde su hodali u cipelama hodaju u čarapama. Kasnije u tim čarapama legnu na kauč, a s kauča bakterije bez problema dospeju u naš organizam. Situacija je još opasnija ako imate malo dete - 90 odsto igre i kretanja odvija se na podu", ističe mikrobiolog dr Čarls Gerba.

Kaže kako, oko 27 odsto pronađenih uzoraka bakterija čini E.Colli, koja je vrlo otporna na terapiju antibioticima. Pronađena je i bakterija Klebisiella pneumonia koja može rezultirati upalom pluća i raznim infekcijama krvotoka, kao i bakterija Serratia Ficaria, koja uzrokuje respiratorne infekcije.

Još jedna opasnost koja vreba s obuće su i razne hemikalije i ulja koji kao toksini zagađuju naš dom i dospevaju u vazduh pa ih tako udišemo. Budući da je gotovo nemoguće svakodnevno usisavati i prati podove, normalno je i od gostiju tražiti da skinu cipele - ne zbog udobnosti, već zdravlja, a isto to činiti i u tuđim domovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.