Ne gutajte tablete "na suvo"

Neke tablete lako možete da progutate bez vode, ali ukoliko to praktikujete, poželjno je da se rešite te navike, jer postoji niz opasnosti.

Na uputstvima uz svaku tabletu stoji da bi trebalo da se uzimaju sa dosta vode, a to nije bez razloga.

Ukoliko ste nekada pili tablete bez vode sigurno vam se desilo da osetite tup bol u plućima i da nakon toga neko vreme ne možete ništa da progutate. Tako možete da dehidrirate i da završite u bolnici.

Uzimanje tablete bez ispijanja vode može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i njegovu opstrukciju. Neki lekovi mogu da se zaglave u jednjaku, što verovatno nećete osetiti, jer u tom delu jednjaka nema receptora za bol. Sadržaj tablete tako može da nagrize tkivo jednjaka, što prouzrokuje čir i rane koje mogu biti fatalne.

Skoro svi lekovi koje danas ljudi koriste mogu da izazovu upalu jednjaka, pa čak i vitamin C, za koji nikada ne biste rekli. Zato je jako važno da tabletu uzmete sa što više vode kako biste izbegli moguće komplikacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).