Jednako opasni pušenje i sedenje

Naučnici tvrde da dugo sedenje menja hemijski sastav organizma i može da utiče na to koliko dugo ćemo živeti.
Naučnici tvrde da dugo sedenje menja hemijski sastav organizma i može da utiče na to koliko dugo ćemo živeti.

Naučnici sve češće upozoravaju da dugo sedenje, čak i ako redovno vežbamo, loše utiče na naše zdravlje. Uz to, nije važno gde sedimo, u kancelariji, školi, u automobilu ili kod kuće, već je važno koliko sati to traje, prenosi Glas Amerike.

Nekoliko studija pokazalo je da su oni koji dugo sede skloni debljanju, srčanim ololenjima i preranoj smrti. Fiziolog Mark Hamilton ukazuje da pušenje i dugo sedenje imaju iznenađujuće sličnosti, jer su obe globalne pojave, koje su opasne.

Hamilton i njegove kolege u Biomedicinskom istraživačkom centru Penington, u Luizijani, otkrili su da sedenje deaktivira važnu hemikaliju koja troši masti i da ljudi koji sede duže od 6 sati dnevno, češće umiru od dijabetesa.

Prema jednom istraživanju iz 2004. godine, Amerikanci više od pola života provedu sedeći, i to na poslu, u automobilu i kod kuće.
  • Andro

    11.11.2010 09:28
    Zakon!
    Doneti Zakon o zabrani sedenja na poslu, pod HITNO!!!
  • Todor

    10.11.2010 22:40
    Predlazem zabranu sedenja na javnim mestima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.