Šta sve leči rakija

Rakija je naše nacionalno piće, pa nije ni čudo što se smatra da ima i lekovito dejsto, naročito ako je u pitanju travarica. Lekovita jeste, ali samo u umerenim količinama.
Šta se sve po tradiciji "leči"  rakijom?
 
1. Bol u želucu
 
Pojeli ste težak i mastan obrok, pa vas boli želudac? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.
 
2. Zubobolja
 
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.
 
3. Bol u grlu
 
Ako je upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj s par kašičica rakije.
 
4. Menstrualni bolovi
 
Nekoliko gutljaja bilo koje slatke rakije po vlastitom ukusu može ublažiti grčeve i osećaj mučnine u želucu koji često prati menstruaciju.
 
5. Bol u leđima
 
Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica, ali poslužiće i druge rakije.
 
6. Ukočen vrat
 
Baš kao i ukočena leđa, ukočen vrat se blago masira komovicom.
 
7. Bolovi kod reumatskih bolesti
 
Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.
 
8. Otoci
 
Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otoke. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.
 
9. Loša cirkulacija
 
Naše bake i deke često su posle buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.
 
10. Urološki problemi
 
Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.
 
11. Mučnina u vožnji
 
Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu.
 
12. Dezinfekcija rana
 
Rakija može da posluži kao sredstvo za dezinfekciju npr. kuhinjskih posekotina ili bilo kakvih drugih rana za koje bismo inače koristili medicinski alkohol.
  • dodjošmladji

    20.10.2017 21:08
    A?
    Ja je vala pijem po 0,7l do 1,5l dnevno cisto radi preventive a i nastavicu idalje da je koristim.
  • NS49

    09.02.2017 13:40
    Već nekolilko nedelja kašljucam i često puta nekoliko puta dveno malo popijem rakije tek pri dnu časšice a ponekad i ispiram grlo. Svi oko mene su imali temperaturu i veće problema a ja sigurno zahvaljujući rakiji nisam imao ni u jednom trenutku temperaturu. Najviše ponekad osrednji kašalj
    Ne treba pretarivati.
    Isto tako beli luk je fantastičan i ni jedan virus se ne može naviknuti na njega niti hoće.
  • Novosadjan

    06.02.2017 20:57
    Najbolje leci pamet ko rukom odneto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).