Sprečite artritis

Sklonost ka artritisu može biti nasledna, mogu uticati i drugi faktori, ali postoje čvrsti dokazi da način ishrane može da pogorša ili poboljša stanje.
Sklonost ka artritisu može biti nasledna, mogu uticati i drugi faktori, ali postoje čvrsti dokazi da način ishrane može da pogorša ili poboljša stanje.Sklonost ka artritisu može biti nasledna, mogu uticati i drugi faktori, ali postoje čvrsti dokazi da način ishrane može da pogorša ili poboljša stanje.

Postoje namirnice koje kod osetljivih osoba mogu da ugroze zdravlje, a njihovo izbacivanje iz ishrane može ih spasiti.

Da bi se artritis sprečio, namirnice koje treba konzumirati treba da budu kompleksni ugljeni hidrati sa dosta svežeg voća i povrća. Što je moguće manje koristiti proteine i masti.

Narocito su preporučljive namirnice bogate folnom kiselinom kao sto su sočivo, grašak, ječam, ovas, pasulj, proizvodi od kukuruznog brasna, lucerka i soja.

Kod mnogih osoba obolelih od reumatoidnog artritisa meso i masnoće iz njega znatno pogoršavaju tegobe. Meso sadrži vrstu masti koja stimuliše stvaranje zapaljenjskih agenasa u organizmu. Kod nekih bolesnika, zbog individualne osetljivosti, verovatno nasledne, meso može da dovede do reakcije koja izaziva artritis.
  • Baka

    13.11.2010 08:47
    Isprobano! Već više godina ne jedem meso i znatno mi se poboljšalo stanje zdravlja, a pogotovo su se ublažile artritične tegobe. Vredi razmisliti o tome što je napisano u ovom članku. Čovek ishranom može sprečiti ili pomoći izlečenju mnogih bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).