Dijabetes ubija na svakih 10 sekundi

U Srbiji od dijabetesa boluje oko pola miliona ljudi, a oko 250 hiljada ne zna da boluje od te bolesti, upozorava predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes Nebojša Lalić, povodom Dana borbe protiv dijabetesa.
U Srbiji od dijabetesa boluje oko pola miliona ljudi, a oko 250 hiljada ne zna da boluje od te bolesti, upozorava predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes Nebojša Lalić, povodom Dana borbe protiv dijabetesa.

Prema Lalićevim rečima, stres je jedan od faktora koji dovodi do toga da se kod osoba koja su osetljive na pojavu šećerne bolesti ta bolest i pojavi. On savetuje onima koji su oboleli da moraju da shvate da šećerna bolest neminovno menja način života, a svima ostalima da ispitaju svoj rizik u domovima zdravlja, da se obrate lekaru i ako je taj rizik veći da se pozabave prevencijom.

On je istakao da je, u okviru prevencije, nužna promena načina ishrane (smanjenje unosa masti, naročito zasićenih) i povećanje fizičke aktivnosti. Stručnjaci ukazuju da će do 2025. godine broj obolelih u svetu narasti na 380 miliona, kao i da se svake godine 3,8 miliona smrtnih slučajeva može pripisati dijabetesu. Oni takođe ističu da se na svakih 10 sekundi kod dve osobe razvije dijabetes i da svakih 10 sekundi jedna osoba umre od bolesti čiji je uzrok ta bolest.

Globalna epidemija dijabetesa je jedan od najvećih zdravstvenih izazova 21. veka, a zbog sve većeg broja obolelih, brojnih komplikacija, velikih troškova lečenja, čestih odsustvovanja sa posla i skraćenog radnog i životnog veka obolelih, dijabetes predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sistem i ekonomski razvoj svih zemalja, posebno zemalja u tranziciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.