Otrov najsmrtonosnijeg pauka lek za moždani udar

Naučnici su otkrili sredstvo kojim bi se vrlo delotvorno mogao lečiti moždani udar, drugi najveći uzrok smrti u savremenom svetu.

Novootkriveni lek, protein Hi1a, sastavni je deo otrova australijskog pauka dupljaša (Hadronyche infensa), a istraživanja na pacovima utvrdila su da je jedna doza Hi1a, ubrizgana dva sata nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 odsto. Ista doza bila je vrlo delotvorna i nakon osam sati – smanjila je oštećenja za oko 65 odsto.

Naučnici veruju da bi protein mogao biti delotvoran i kod ljudi. Klinička istraživanja na pacijentima trebalo bi da počnu u sledeće dve godine i ako testiranja budu uspešna, biće to prvo sredstvo za lečenje posledica moždanog udara.

"Maleni protein Hi1a, koji smo pronašli, blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara", istakao je Glen King sa Univerziteta Kvinslend u Australiji, jednog od vodećih istraživačkih i nastavnih institucija.

Kod većine moždanih udara, tzv. ishemijskih udara, prekida se dotok krvi u određeni deo mozga. Najčešći uzrok je neki krvni ugrušak koji je nastao lokalno ili negde drugde u telu. Telo reaguje na udar tako što razgrađuje glukozu kako bi kompenzovalo manjak kiseonika. Međutim, u ovom procesu stvara se kiselina koja razara ćelije mozga.

Nova studija, predstavljena u časopisu PNAS, pokazala je da protein Hi1a zaustavlja razoran proces tako što blokira sposobnost ćelija da prepoznaju nakupljanje kiseline, čime sprečava odumiranje neurona.

Protein Hi1a otkriven je slučajno dok su naučnici sekvencirali DNK pauka.

Od moždanog udara svake godine umre oko 6,7 miliona ljudi, a stručnjaci procenjuju da bi se broj invalidnosti i preuranjenih smrti uzrokovanih moždanim udarom u sledećih 15 godina mogao udvostručiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.