Pilula blokira loše uspomene

Svako od nas ima stvari koje bi najradije zaboravio - a naučnici veruju da u tome mogu da nam pomognu, pilulom koja blokira bolne i neprijatne uspomene.

Svako od nas ima stvari koje bi najradije zaboravio - a naučnici veruju da u tome mogu da nam pomognu, pilulom koja blokira bolne i neprijatne uspomene. Proboj u ovom smislu omogućilo je naučno otkriće da se uklanjanjem određenih proteina iz centra za strah u mozgu (amigdala) mogu izbrisati i traumatična sećanja.

Tretman bi od naročite koristi bio vojnicima koji su imali potresne doživljaje i žrtvama nasilja, ali eventualno bi i svima nama mogao pomoći da prebolimo traumatične epizode kao što su mučan raskid ljubavne veze ili tragični gubitak drage osobe. Sa druge strane, zamisao potpunog brisanja uspomena, čak i iz najboljih namera, deluje po malo zastrašujuće i otvara mnoga pitanja bez odgovora, pre svega ona koja se odnose na manipulisanje ljudskom svešću i gubitak ličnog identiteta.

Naučnici sa američkog univerziteta Džon Hopkins do sada su uspešne eksperimente sa uklanjanjem traumatičnih sećanja izvodili samo na miševima, ali veruju da bi isti uspeh postigli i sa ljudima.

  • budala

    24.11.2010 12:55
    flower power
    "mučan raskid ljubavne veze ili tragični gubitak drage osobe" - nam grade karakter i ne vidim što bi se zaboravljale.
    "vojnicima koji su imali potresne doživljaje i žrtvama nasilja" - vojnici neka nestanu sa planete, pa neće biti potresnih doživljaja i žrtava nasilja koje treba da zaborave.
  • Hana

    23.11.2010 21:38
    Odlicna ideja
    Svaka cast za otkrice. Nadam se da ce se uskoro naci u slobodnoj prodaji. Jedino strahujem da bi u slucaju gradjana Srbije bila obrisana vecina uspomena i secanja, s obzirom da su uglavnom bila traumaticna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.