Marihuana loša za imunitet

Hemikalija THC koja se nalazi u marihuani izaziva paralizu imunosistema, kao i brži i veći rast tumora. Najopasniji za zdravlje je skank.

Hemikalija THC koja se nalazi u marihuani izaziva paralizu imunosistema, kao i brži i veći rast tumora. Najopasniji za zdravlje je skank.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u južnoj Kaliforniji pokazuje da kanabis slabi imunitet i čini nas podložnijim raznim bolestima, od upale pluća pa sve do raka dojke, bešike, pluća.

Dosadašnja istraživanja bavila su se vezom između marihuane i pojave psihičkih bolesti poput šizofrenije i manične depresije, ali sada je otkriveno da hemikalija THC slabi prirodne odbrambene mehanizme tela.

Kanabis podstiče reakciju velikog broja imunoloških ćelija MDCSC koje u normalnim uslovima zaustavljaju borbu imuniteta s bolešću, pošto ona prestane da bude opasna za organizam. U slučaju maligniteta, kanabis olakšava rast ćelijama tumora, objavljeno je u Evropskom dnevniku za imunologiju. S obzirom da u skanku ima najviše THC-a, on je i najopasniji za organizam.

Oni koji redovno puše marihuanu od svoje 18. godine za 1,6 puta su skloniji razvoju ozbiljnih psihijatrijskih problema tokom 20-ih, uključujući šizofreniju. Pušači koji su redovni konzumenti marihuane od svoje 15. godine, taj rizik povećali su na 4,5 puta do svoje 26. godine.

  • jatros

    27.11.2010 22:11
    znaci svi koji imaju problem sa alergijama neka udare po travi. za one koji ne znaju alergija se javlja zbog preterane aktivnosti imunoloskog sistema.
  • Vlada

    26.11.2010 21:01
    Papir trpi sve. Istina je da ima na desetine istraživanja iz kojih se izvlače različiti zaključci usled različitih pristupa i interpretacije činjenica. Ne zaboravimo, svi mi smo okruženi ili svesno unosimo brojne supstance oko čije ogromne štetnosti ne postoje dileme: duvan, alkohol, smog, masnoćame, aditive. Jedini razlog što ovo privlači toliku pažnju je to što je marihuana arbitrarno proglašena protivzakonitom u većini zemalja, pa se oko toga lome koplja i ulažu veliki napori da se dokaže da je štetna ili korisna. As for me, I'll just keep blazin'.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.