Menu 021

Prva transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika u Srbiji

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta urađena je prva transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika.
Život 18.05.2017. | 22:05 > 22:21
Ekipa RTS-a zabeležila je trenutak kada je bolesna devojčica dobila ćelije svoje mlađe sestre koje bi trebalo da joj pomognu u borbi protiv jedne genetske bolesti.
 
Dok je Melisa dobijala ćelije iz koštane srži koje su od njene rođene sestre uzete jutros, malo dalje od Sterilnog bloka oporavljala se Sara, koja je, iako ima tek dve i po godine, već na dva načina uspela da pomogne starijoj sestri. "Mi smo uzeli pri njenom rođenju iz pupčanika matične ćelije, međutim, nije ih bilo dovoljno. Jutros je uzeta i koštana srž da bismo dopunili te matične ćelije, sada se nadamo da će sve biti u redu", kaže Filip Firolesko, Melisin i Sarin otac.
 
Melisa boluje od nasledne urođene bolesti krvi koja se zove talasemija major. "Telo proizvodi abnormalan molekul hemoglobina koji se klinički manifestuje anemijom, što podrazumeva da dete mora stalno da dobija transfuzije koncentrovanih eritrocita. Kada se pređe kritičan broj transfuzija, dolazi do taloženja gvožđa u unutrašnjim organima i na kraju bi neminovno došlo do otkazivanja tih organa", objašnjava dr Željko Zečević iz Centra za transplantaciju matičnih ćelija.
 
I zbog toga je bilo neophodno što pre uraditi transplantaciju. U Institutu za majku i dete, u specijalnim uslovima, čuvaju se ćelije iz pupčanika. U ovom trenutku ima više od 70 uzoraka koje su ostavili roditelji pri rođenju drugog deteta. Za više uzoraka očekuje se nastavak gradnje Prve porodične banke matičnih ćelija pri Institutu.
 
"Ovladali smo još jednom novom tehnologijom i primenili još jedan izvor matičnih ćelija jer do sada su korišćeni iz koštane i periferne krvi", ističe prof. dr Dragana Vujić, načelnica Centra za transplantaciju matičnih ćelija u Institutu za majku i dete.
 
Ministar zravlja dr Zlatibor Lončar rekao je da je ovo jedna od najboljih vesti, jer je to ono za šta se zalaže. "Minimum 15 miliona dinara izdvajamo godišnje za banku, ako ostane novca i više, i pozivam sve da učestvuju u ovome", kaže Lončar.
Autor: RTS
  • maslina
    19.05.2017 16:42
    Bravo! Nadajmo se da će ovo pomoći da devojčica bude dobro.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest