Prva transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika u Srbiji

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta urađena je prva transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika.
Ekipa RTS-a zabeležila je trenutak kada je bolesna devojčica dobila ćelije svoje mlađe sestre koje bi trebalo da joj pomognu u borbi protiv jedne genetske bolesti.
 
Dok je Melisa dobijala ćelije iz koštane srži koje su od njene rođene sestre uzete jutros, malo dalje od Sterilnog bloka oporavljala se Sara, koja je, iako ima tek dve i po godine, već na dva načina uspela da pomogne starijoj sestri. "Mi smo uzeli pri njenom rođenju iz pupčanika matične ćelije, međutim, nije ih bilo dovoljno. Jutros je uzeta i koštana srž da bismo dopunili te matične ćelije, sada se nadamo da će sve biti u redu", kaže Filip Firolesko, Melisin i Sarin otac.
 
Melisa boluje od nasledne urođene bolesti krvi koja se zove talasemija major. "Telo proizvodi abnormalan molekul hemoglobina koji se klinički manifestuje anemijom, što podrazumeva da dete mora stalno da dobija transfuzije koncentrovanih eritrocita. Kada se pređe kritičan broj transfuzija, dolazi do taloženja gvožđa u unutrašnjim organima i na kraju bi neminovno došlo do otkazivanja tih organa", objašnjava dr Željko Zečević iz Centra za transplantaciju matičnih ćelija.
 
I zbog toga je bilo neophodno što pre uraditi transplantaciju. U Institutu za majku i dete, u specijalnim uslovima, čuvaju se ćelije iz pupčanika. U ovom trenutku ima više od 70 uzoraka koje su ostavili roditelji pri rođenju drugog deteta. Za više uzoraka očekuje se nastavak gradnje Prve porodične banke matičnih ćelija pri Institutu.
 
"Ovladali smo još jednom novom tehnologijom i primenili još jedan izvor matičnih ćelija jer do sada su korišćeni iz koštane i periferne krvi", ističe prof. dr Dragana Vujić, načelnica Centra za transplantaciju matičnih ćelija u Institutu za majku i dete.
 
Ministar zravlja dr Zlatibor Lončar rekao je da je ovo jedna od najboljih vesti, jer je to ono za šta se zalaže. "Minimum 15 miliona dinara izdvajamo godišnje za banku, ako ostane novca i više, i pozivam sve da učestvuju u ovome", kaže Lončar.
  • maslina

    19.05.2017 16:42
    Bravo! Nadajmo se da će ovo pomoći da devojčica bude dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.