Pogrešne naočare za sunce mogu dovesti do trajnog oštećenja vida

Pri odabiru zaštite očiju od sunca treba biti oprezan jer neke naočare umesto da štite oko mogu dovesti do trajnog oštećenja vida.
Ozonski omotač blokira štetno dejstvo UV zračenja, ali samo delimično. U potpunosti blokira samo UV zračenje C, u većoj meri zračenje B, a ne može da blokira UV zračenje A i to je najopasnije jer je to ona plava vidljiva svetlost koja utiče štetno na ćelije i na sve segmente oka - od površine, odnosno rožnjače, kapaka pa sve do unutrašnjih struktura oka do mrežnjače, preko sočiva koje je možda i najosetljivije na ovo dejstvo.  
 
Zbog toga je neophodno zaštititi oko. Oftalmolozi upozoravaju, međutim, da odabir sunčanih naočara nije samo estetsko pitanje već da treba biti oprezan pri kupovini.
 
Oftalmolog dr Dragana Knežević za RTS ističe da neke simptome štetnog dejstva sunčeve svetlosti možemo lako primetiti.
 
"Obično je to nelagodnost, suvoća suzenje, foto-fobija. Kada ste na jakoj svetlosti oči reaguju crvenilom, nelagodnošću i čovek može da pretpostavi da je to početak štetnog dejstva", kaže dr Knežević. 
 
Oftalmolozi kao vema opasno ocenjuju kupovinu sunčanih naočara na pijaci. Jedna od najvećih zabluda je da je tamno staklo bolja zaštita. Ako nema UV filtera, premaza koji štiti oko, naočare će praviti više štete nego koristi jer propuštaju više svetlosti.
 
"Ta tamna stakla dovode do širenja zenice, a time otvaraju put većoj količini zraka i samim tim prodiru u dublje strukture oka i štete ne samo površini oka - rožnjači, nego i sočivu i na kraju, što je još pogubnije, mrežnjači gde je tačka jasnog vida i očni živac na koje može da utiče i da dovode kumulativnim dejstvom do degeneracije makule", upozoprava dr Knežević.
 
Prema njenim rečima, nekada se pričalo samo o senilnim degeneracijama makule (u starosti), a sada to kumulativno dejstvo od detinjstva može u ranijoj dobi da dovede do promena na makuli i samim tim i trajnog oštećenja vida. Suvoću i crvenilo možemo da rešimo, a ozbiljnija oštećenja ne, objašnjava oftalmolog Dragana Knežević.
 
"Mi lekari kažemo da ima veoma malo indikacija za sunčane naočare, međutim, vreme nas polako demantuje jer to počinje da bude ozbiljna nauka. Nekada je optičar mogao da vam da potpunu preporuku sada je potrebno da se uključi i lekar", istakla je dr Knežević i dodala da je u slučaju nekih oboljenja bolje odabrati braon, u nekim slučajevima sive filtere, dok su zeleni najprihvatljiviji, ali su sada manje popularni.
 
Takođe, podseća dr Knežević, treba unositi što više namirnica bogatih vitaminima C i E, to jest jesti dosta svežeg voća i povrća kako bi se smanjila šteta koja ćelijama oka nanose slobodni radikali.
 
Svetle oči najosetljivije
 
Najopasnije za oči je boraviti na suncu od 11 do 15 časova. To je bila dosadašnja preporuka, ali zbog klimatskih promena u poslednje vreme savetuje se da se ta granica pomeri na 17 časova. Prema rečima dr Dragane Knežević, osobe sa svetlim očima su najosetljivije jer nemaju dovoljno melanina i nemaju prirodnu zaštitu od prolaska velike količine svetlosti pa se takvim osobama savetuje nošenje zaštite.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.