Šta uraditi kada se formira čmičak na oku?

Ukoliko vam se na kapku, tačnije u korenu trepavice pojavi mala grudvica, praćena crvenilom, ponekad i bolom, to znači da je izašao čmičak ili medicinski hordeolum.
"Ova vrsta infekcije leči se antibiotskim kapima ili mastima", kaže oftalmolog-hirurg Zora Ignjatović. "Od velike pomoći je i grejanje suvim toplim oblozima, poput zagrejane soli vezane u maramicu, ili preko maramice da se drži toplo kuvano jaje", navodi dr Ignjatović. 
 
U suprotnom, ukoliko se ova promena na kapku ne leči može da se razvije gnojna upala. 
 
"Najčešće nastane pukotina na koži i gnoj se isprazni napolje, ali najbolje je da se napravi mali zarez i isprazni gnoj, nego da se čeka da sam izađe", kaže dr Ignjatović. 
 
Po prolasku čmička može da se desi da se formira ožiljak, tačnije granulom. Takvo tkivo može samo hirurški da se ukloni, malom intervencijom u lokalnoj anesteziji. 
 
"Postoji i jedna druga vrsta slične promene na kapku, takozvani halacion, koji liči na čmičak, ali je grudvica u kapku bezbolna i nema crvenila", objašnjava dr Ignjatović. "Ova promena nastaje zbog zapušenja izvodnih kanala nekih od nodifikovanih lojnih žlezda u kapku i takođe, veoma često, mora da se isprazni malim hirurškim rezom u lokalnoj anesteziji.
  • Wolf 359

    02.10.2017 18:41
    Imao prosle godine...Preporucena mi je mast FLOGOCID...Nestalo za tri dana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.