Prevencija i lečenje raka materice

Svake godine u Srbiji oko 1.400 žena oboli od raka grlića materice, od kojih samo jedna trećina stigne kod lekara u ranoj fazi obolevanja kad je lečenje karcinoma najefikasnije.
Svake godine u Srbiji oko 1.400 žena oboli od raka grlića materice, od kojih samo jedna trećina stigne kod lekara u ranoj fazi obolevanja kad je lečenje karcinoma najefikasnije.

Ovakva učestalost obolevanja, s obzirom na broj stanovnika, stavlja našu zemlju u sam evropski vrh, zajedno s Rumunijom i Bugarskom.

"Istočna Srbija, posebno deo uz bugarsku i rumunsku granicu, prednjači po broju obolelih od raka grlića materice, ali nije poznato zašto je tolika stopa obolevanja na ovom području. Međutim, ono što se pouzdano zna jeste da se glavni uzročnik infekcija grlića materice humanim papiloma virusom (HPV) prenosi seksualnim putem. Dve trećine žena tokom svog života, uglavnom u dvadesetim i tridesetim godinama, bude u kontaktu sa nekim tipovima ovih virusa.

Najčešće infekcija prođe sama od sebe. Ali ako se razvije i pređe u hroničnu infekciju, uz još neke faktore kao što su oslabljen imunitet, druga oboljenja ili pušenje, može da izazove promene na grliću. Vremenom te promene mogu da postanu maligne - kaže dr Ana Jovićević, načelnik odeljenja epidemiologije i prevencije Instituta za onkologiju.

Od nastanka infekcije do promena na grliću prođe između pet i deset godina, pa dr Jovićević ističe važnost da žene redovno idu na ginekološke preglede bar jednom u tri godine kako bi se infekcije i eventualne promene otkrile na vreme.

Iako razvoj bolesti ima dug tok, prekancerozne promene i sam rak se najčešće razvijaju bez simptoma. Prvi znaci se često javljaju kada se bolest razvije kao što su neuobičajen vaginalni sekret, krvarenje u periodu između dve menstruacije ili nakon seksualnih odnosa, te bolovi u karlici.

"Samo 20-30 odsto žena redovno ide na ginekološke preglede, dok ostatak njih posećuje ginekologa samo ako mora, zbog trudnoće ili nekih tegoba. Redovni ginekološki pregledi koji uključuju Papanikolau test omogućavaju da se na vreme uoče premaligne ili maligno izmenjene ćelije grlića. Kad se primete i uklone prekancerozne promene, sprečavamo nastanak karcinoma , objašnjava sagovornica.

Ukoliko ipak dođe do pojave raka, u ranom stadijumu rezultati lečenja su najefikasniji.

Jedan od načina lečenja, navodi dr Jovićević, jeste i hirurška intervencija kojom se odstranjuje samo oboleli deo grlića, što omogućava ženi da ostane u drugom stanju i da nastavi normalan život. Terapija karcinoma grlića materice u zavisnosti od stadijuma bolesti može da uključuje pored hirurškog zahvata zračenje, korišćenje citostatika i druge metode.

U prevenciji raka grlića materice efikasna metoda je i vakcinacija protiv humanih papiloma virusa.

"Vakcina protiv HPV postoji na našem tržištu i mogu da je prime devojčice od 12 godina starosti, ali i one starije koje nisu stupile u seksualne odnose jer ona deluje samo preventivno. Ova vakcina deluje protiv onkogenih tipova 16 i 18, ali ne deluje na ostale onkogene tipove virusa, tako da redovni pregledi ostaju najznačajnija mera zaštite", kaže dr Jovićević.

Da bi se sprečilo obolevanje od raka grlića materice, pokrenut je nacionalni program za skrining raka grlića materice.

"Programom je predviđeno da sve žene od 25 od 69 godina starosti dobijaju pozive za ginekološki pregled, odnosno Papanikolau test u svom domu zdravlja svake tri godine. Cilj skrininga je da uključi zdrave žene u redovne preglede. Ali ako se žene ne odazovu, onda ni ovaj program neće imati mnogo smisla. Zato apelujemo na žene da vode računa o svom zdravlju, jer podsećamo, rak grlića materice je najlakše izlečiv ako se otkrije u ranom stadijumu, čak u više od 90 odsto slučajeva", apeluje dr Ana Jovićević sa Instituta sa onkologiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.