Transplantacija koštane srži od sada i u Kliničkom centru Srbije

Klinika za hematologiju Kliničkog centra Srbije dobila je Centar za transplantaciju koštane srži što će omogućiti da se i u KCS obavljaju transplantacije matičnih ćelija kod teško obolelih hematoloških pacijenata.
U Centar je uloženo oko 90 miliona dinara, a KCS će tako postati treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva intervencija. Transplantacije matičnih ćelija kod dece rade se u Institutu za majku i dete, dok se kod odraslih rade na Vojno-medicinskoj akademiji.
 
Obilazeći novi sterilni blok te klinike, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Centar izgrađen po najvišim svetskim standardima, a da su lekari iz Klinike za hematologiju bili na usavršavanju u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u Hamburgu.
 
Direktor KCS Milika Ašanin podsetio je da je Klinika za hematologiju referentni centar za dijagnostiku i lečenje hematoloških oboljenja, ali da do sada nisu mogli da rade program transplantacije, jer za to nisu imali uslove. Kako kaže, takve intervencije u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra, a u KCS radiće se po četiri do pet puta nižim cenama.
 
Direktorka Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević podsetila je da Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija matičnih ćelija, u Srbiji se uradi do 40 alogenih transplantacija, dok Zagreb i Ljubljana rade 80 do 100 transplantacija. "Otvaranjem sterilnog bloka, Klinika za hematologiju prezuma obavezu da na godišnjem nivou uradi 40 alogenih transplantacija, čime se izjednačavamo sa centrima u regionu", navela je Mihaljević.
 
Prema podacima Ministarstva zdravlja od početka godine u Srbiji je urađeno 70 transplantacija od 31 donora - 48 bubrega, 17 jetri i pet transplantacija srca, rečeno je danas povodom obeležavanja Evropskog dana donora.
 
Jeleni Golubović 6. januara ove godine transplantirana je jetra i ona se posebno zahvalila porodici donora koji su dali saglasnost i na taj način osim njenog spasili još nekoliko života.
 
"Apelovala bih na građane da potpišu donorsku karticu i da o tome razgovaraju sa članovima svoje porodice. Saglasnost porodice na donorstvo spasila je moj život", naglasila je ona.
 
Igor Janković šansu za novi život dobio je pre četiri godine kada mu je transplantirano srce. Priča da je u kontaktu sa majkom donora.
 
"Ona je ponosna i srećna što srce njenog deteta kuca u meni", naveo je Janković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.