Po recepte i dalje samo kod državnih lekara

Iako je iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje bilo najavljeno da će odmah posle Nove godine početi potpisivanje ugovora sa privatnicima, pravilnik o pravima iz zdravstvenog osiguranja, kojim su u novembru zvanično proširena prava privatnih doktora, zbog 'pobune' Sindikata lekara i farmaceuta, kako "Novosti" saznaju, privremeno je odložen u fioku.

Iako je iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje bilo najavljeno da će odmah posle Nove godine početi potpisivanje ugovora sa privatnicima, pravilnik o pravima iz zdravstvenog osiguranja, kojim su u novembru zvanično proširena prava privatnih doktora, zbog 'pobune' Sindikata lekara i farmaceuta, kako "Novosti" saznaju, privremeno je odložen u fioku.

S obzirom na primedbe sindikata pitanje je da li će i kada prava koja su privatnici dobili, zasad samo na papiru, uopšte i zaživeti u praksi. Sanja Mirosavljević, portparol RZZO, potvrdila je "Novostima" da je primena pravilnika privremeno odložena.

"Mnogo toga je sporno u pravilniku kojim se proširuju prava privatnih lekara. Ako privatnici hoće ista prava, onda za njih moraju da važe isti uslovi kao za doktore u državnom zdravstvu. Ako hoće da budu izabrani lekari onda neka pregledaju pacijenta za 50 dinara, koliko se i u državnom zdravstvu plaća za participaciju.

I, mora da postiji ozbiljan sistem kontrole: šta privatnici propisuju i gde upućuju pacijente. Masovno, neselektivno i pogotovo medicinski neopravdano upućivanje pacijenata zbog banalnih razloga na skupe dijagnostičke preglede može da bude ozbiljan udarac na kasu zdravstvenog osiguranja", kaže dr Milica Nikolić-Urošević, potpredsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Za dr Milicu Nikolić-Urošević u proširivanju prava privatnika najspornije je što se tako "favorizuje bogatiji sloj pacijenata". Naime, ona upozorava da će pacijent koji dolazi sa uputom iz privatne ustanove pre stići na specijalističi pregled u državnoj bolnici.

"U privatnim zdravstvenim ustanovama kao konsultanti rade lekari iz državnih bolnica i logično je da će oni prvo da primaju svoje pacijente", objašnjava dr Milica Nikolić-Urošević. "To ne sme da se dozvoli."

Dr Milica Nikolić-Urošević upozorava i na moguće zloupotrebe. Ona pita ko će i kako da spreči privatnika da pacijentu koji plaća 2.000 dinara pregled, otvori bolovanje samo zato što se nije pojavio recimo, na suđenju i treba mu 'opravdanje'?

"Samo u Beogradu imamo 998 izabranih lekara, a u privatnom sektoru jedva 30 doktora je tražilo i dobilo broj na osnovu kojeg mogu da propisuju lekove o trošku zdravstvenog osiguranja", kaže dr Milica Nikolić-Urošević.

  • Andro

    29.12.2010 12:26
    Rešenje
    Ma najbolje da se zdravstvo kompletno privatizuje, jasno definišu nivoi zdravstvene zaštite i osiguranja, i sve jasno, kao svuda u svetu.
  • Dr Petrović

    28.12.2010 21:53
    RZZO ne da nama naše
    Lepo smo govorili:Privatna i državna praksa ne smeju se mešati.Država da drži praksu kroz školstvo, a privatna praksa da čini zdravstvo.
    Jedno uz drugo ide, jedno sa drugim ne ide.
    Osiguranje da se bira, bez monopola RZZO, pa neka svako plaća osiguranje za koje smatra da će mu se najviše isplatiti. Ovako nam pare otimaju, guraju u RZZO i troše kako hoće ( a to je obično na svoju ličnu političku korist).
  • Miki, Novi Sad

    28.12.2010 20:13
    nfo
    A jel mogu ja i jos neki da ukinu da moj deo ide Milici&Comp., a mi cemo se snadjemo za ostalo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).