Melanom zbog preteranog sunčanja

Zbog preteranog sunčanja u solarijumima i izlaganja sunčevim zracima, najsmrtonosniji oblik raka kože postao je najčešća bolest devojaka u dvadesetim godinama, pokazuju istraživnja sprovedena u Velikoj Britaniji. 


Svake godine, kod vše od 300 devojaka u tom uzrastu dijagnostikuje se maligni melanom – gotovo po jedna dijagnoza svakog dana u godini. 

Sa druge strane, broj dijagnoza raka dojke dvostruko je manji kod devojaka u dvadesetim godinama života. 

Prema anketi sprovedenoj na oko 4.000 ispitanika, svaka treća žena barem jednom u životu sunčala se u solarijumu, a čak 80 odsto pre svoje 35. godine. 

Karolina Černi, voditeljka kampanje "SunSmart" koju je pokrenuo britanski Centar za istraživanje raka, izjavila je da je previše sunčanja u solarijumu jednako opasno kao i preterano izlaganje suncu. 

"Solarijumi nisu siguran način tamnjenja. Intenzitet UV zraka u nekim solarijumima može biti i deset puta jači nego sunce oko podneva", kazala je Karolina Černi. 

Ona dodaje da preterano izlaganje UV zracima oštećuje DNK stanice kože, što povećava rizik od raka kože i ubrzava njeno starenje. 

Kada bi ljudi vodili brigu o tome da ne izgore na suncu i da ne koriste solarijume, većina malignih melanoma mogla bi se sprečiti, napominju u Centru za istreživanje raka. 

Prema podacima iz 2005. godine, u Velikoj Britaniji godišnje od melanoma umre oko 50 žena mlađih od 40 godina, dok ta brojka ukupno godišnje iznosi 1.800 žena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.