Novogodišnje odluke

U životu je važno imati ciljeve i upravo zato novogodišnje odluke nisu izmišljotina već koristan podsticaj koji treba staviti na papir i glasno izgovoriti. Ako još niste napravili listu, pročitajte koje su najčešće novogodišnje odluke.
U životu je važno imati ciljeve i upravo zato novogodišnje odluke nisu izmišljotina već koristan podsticaj koji treba staviti na papir i glasno izgovoriti. Ako još niste napravili listu, pročitajte koje su najčešće novogodišnje odluke.

Smršati
Ovo je jedna od najčešćih želja, a ujedno i pravi dokaz kako novogodišnje odluke mogu biti teške. Ako smatrate da vam je to zaista potrebno, vreme je da to i učinite. Rezultati se ne dešavaju preko noći, a potrebno je napraviti odrđene promene u životnom stilu. Informišite se o hrani koju konzumirate i saznajte koje će vam namirnice pomoći u ostvarivanju cilja.

Ostati u kontaktu
Dokazano je da društveni ljudi  žive puno bolje i duže od samotnjaka. Ako ste se zbog svakodnevnog užurbanog načina života odvojili od prijatelja i rodbine, pokušajte da obnovite stare kontakte. Organizujte dan tako da vam ostane barem pola sata za kratak razgovor s dragom osobom.

Ostaviti cigarete
Gotovo da i ne postoji pušač koji to nije probao barem jednom. Upravo zbog toga treba biti uporan i nastaviti borbu s ovom opasnom navikom. Pokušajte s različitim metodama i pritom razmišljajte o novcu koji ćete uštedeti.

Štedite
Iako je u današnje vreme štednja gotovo nemoguća, pokušajte da pronađete malo mesta za štednju. Prestanite da pušite, ostavite automobil u garaži i prošetajte pa uštedite benzin. Ispišite se s aerobika ili fitnesa i vežbajte kod kuće. Napravite popis stvari za kuću i kupujte na veliko. Budite domišljati, a ušteđevinu upotrebite najbolje što možete.

Smanjiti stres
Dozirani stres može biti koristan jer deluje kao podsticaj,ali hronični stres može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema poput nesanice, depresije, pa čak i bolesti srca. Puno rada, malo odmora i sna, loša ishrana, nezdrave dijete kao i zapostavljanje društvenog života najčešći su uzroci stresa.

Činiti dobra dela
Imate li priliku da pomognete onome kome je to potrebno učinite to i odmah ćete se osećati bolje. Naučno je dokazano da je volontiranje dobro za zdravlje i da su osobe koje redovno čine dobra dela puno snalažljivije, kreativnije i otpornije na stres.

Smanjiti alkohol
Iako se na problem alkohola gotovo svakodnevno upozorava ovo je još uvek jedna od vrlo čestih novogodišnjih želja. Ispijanje velikih količina alkohola negativno utiče na rad mozga, može da dovede do depresije, gubitka pamćenja, a u najgorem slučaju srčanog ili moždanog udara kao i raka grla i jetre.

Otputovati na omiljenu destinaciju
Zadovoljstvo putovanjem traje još dugo nakon raspakivanja kofera.
Ne govorimo o skupim luksuznim destinacijama već o bilo kojoj bližoj ili daljoj destinaciji koja će vas razveseliti. Takva avantura na vas će delovati pozitivno i okrepljujuće, a to ćete osetiti u privatnoj, ali i poslovnoj sferi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.