Ren za dobro zdravlje

Ren je jedan od najzdravijih začina - ima jako antibiotsko delovanje, pomaže protiv umora, a još od srednjeg veka koristi se kao lekovito sredstvo od koga mogu da se prave čajevi, sirupi i obloge.


Kada koristimo određene lekovite biljke, moramo voditi računa. S renom ne treba preterivati, jer može da izazove dijareju i povraćanje. Sirup od rena je efikasan kod bolesti pluća, bronhija i svih drugih oboljenja disajnih organa, a napravićete ga tako što ćete izrendati ren i dodati med. Masu dobro izgnječite i iscedite gust sok. U isceđenu masu dodajte malo vode, prokuvajte i opet iscedite. Masu dodajte u voćni sok, promešajte i koristite. 

Ren i oboljenja srca i krvnih sudova

Izmešajte drvenom kašikom pet supenih kašika soka od šargarepe, pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po jednu kašičicu tri puta dnevno, jedan sat pre jela, u toku dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu, na tamnom i hladnom mestu.

Protiv upale sinusa

Inhaliranje renom smanjuje bol, a sinusi se čiste od gripa. Zagrejte na vreloj ringli šerpu s renom. Skinite, sačekajte da se malo ohladi, prekrijte glavu peškirom i udišite isparenja pet do deset minuta.

Čaj za jacanje pluća

Deset grama rendanog rena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite da stoji poklopljeno nekoliko minuta. Procedite i pijte mlako. Za lečenje astme - četiri supene kašike rendanog rena kuvajte ispotiha sa šoljom jabukovog sirćeta. Kada se ren razmekša, procedite ga i dobijenoj količini dodajte istu količinu meda. Ovu smesu lagano kuvajte sve dok se ne zgusne, pa dodajte ranije skuvani ren i ostavite da se kaša ohladi. Dobijeni lek se pije ujutru i uvece po jedna kašika.

Vino od rena protiv čira na želucu

Da bi se napravilo ovo vino, prema starom kineskom receptu, potrebno je 50 grama korena rena držati sedam dana u litru kvalitetnog belog vina. Uzima se decilitar napitka, dva puta na dan, pre jela. 

Tinktura od rena

Izrendajte ren, prelijte ga alkoholom, dobro promešajte i ostavite da odstoji poklopljeno 14 dana. Dobro procedite. Dobijenu tinkturu koristite protiv gnojnih rana. Kašu od rendanog rena možete koristiti i protiv jake glavobolje, tako što cete je stavljati na potiljak.

Ren je odlican za čišcenje krvi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.