Dokle "dobacuju" virusi

Naučnici u Singapuru pokušavaju da otkriju koliko je "bezbedno" kijanje, kašljanje, pričanje, smejanje... odnosno kako se u raznim prilikama raspršuju mikrobiološki i patogeni oblici, izazivači infekcija i epidemija.
Naučnici u Singapuru pokušavaju da otkriju koliko je "bezbedno" kijanje, kašljanje, pričanje, smejanje... odnosno kako se u raznim prilikama raspršuju mikrobiološki i patogeni oblici, izazivači infekcija i epidemija.

Do koje daljine mogu da "dobace" iskijani virusi, kolike su distance prilikom kašljanja različitog intenziteta... Da li je "opasnije" kijanje ili kašljanje, možda pričanje, ili smejanje, pevanje... Da li pomaže kijanje ili kašljanje u maramicu, zaklonjeno rukom, skretanjem lica u stranu... To su samo neka od "ciljanih" pitanja na koja će lekarima odgovore dati volonteri u Singapuru.

Naučnici su zamislili da uz pomoć gigantskog konkavnog ogledala kakva imaju astronomski teleskopi, kao i kamera koje postižu oko 250.000 frejmova u sekundi zabeleže šta se događa kada neko kija, kašlje, diše na usta ili nos, priča, spava, hrče, smeje se ili plače, tiho govori ili viče, peva ili zvižduće...

Kamere će zabeležiti kretanje okom nevidljivih virusa, bakterija i drugih mikrobioloških oblika, a stručnjaci izračunati realno i prosečno vreme širenja infekcija. Minut je zamišljen kao glavna odrednica širenja opasnosti oboljevanja.

Cilj je da se poboljšaju uslovi zaštite od širenja infekcija i epidemija u kolektivima, javnom prevozu, pogovoto u bolnicama i školama, čak i prilikom kućne nege bolesnika.

Zaista je neophodno da kontrolni timovi infektologa i virusologa imaju više podataka o samim patogenim oblicima i mogućem njihovom širenju vazduhom, kapljicama ili na neki drugi način, kao i o unakrsnim putevima raznih mikrobioloških oblika - ističe rukovodilac naučnog tima dr Džulijan Tang, virusolog i konsultant Singapurske nacionalne univerzitetske bolnice.

On naglašava da su smernice za postupanje u slučaju širenja infekcija i epidemija bazirane na raznim studijama i eksperimentima, a ne na jasnoj prirodi ponašanja patogenih oblika.

To što ljudi svakodnevno čine, volonteri će raditi pred gigantskim ogledalom i preciznim kamerama tako da kretanje mikrobioloških oblika može biti vizuelizovano u realnom vremenskom periodu, što će nam omogućiti da detaljnije pristupimo studiranju mogućih intervencija, rekao je šef naučnog tima, prenela je agencija Rojters.

Ono što je mnoge iznenadilo su prvi dokazi da se infekcije šire veoma efektivno smehom, zviždanjem i pevanjem (pogotovo operskim).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.