Sačuvajte zdravlje zuba

Zdravi zubi preduslov su opšteg zdravlja i zadovoljstva čoveka. Samo svakodnevnom negom, pravilnom ishranom i redovnom stomatološkom kontrolom može se postići lep i zdrav osmeh.


Lepog osmeha nema bez mnogo uloženog truda i vremena. Opasnost za zube predstavlja i polagano pijuckanje zaslađenih pića, čajeva i kafe, ali opasnost vreba i od prirodnih bombona. Svakodnevnom negom i redovnim pregledima, mogu se sprečiti ne samo najčešća oboljenja zuba, kao što su karijes i paradentoza, nego i vrlo ozbiljna oboljenja.

Pravilna nega je najvažnija

Zube treba prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Vrlo je važno znati da se zubi ne smeju prati neposredno posle jela. U tom razdoblju, usled povišene kiselosti, zubna gleđ je posebno osetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom za zube može oštetiti, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, kolača i voća. Posle jela sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta. Za pranje zuba treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održavaju i brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija. Kako bi se sprečilo oštećivanje gleđi, zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro ležati u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljenog oblika ili još bolje okrugla. Vlakna četkice nipošto ne smeju biti previše tvrda kako ne bi oštetila zubno meso, nego srednje čvrsta ili meka kako bi, uz čišćenje, bilo moguće i masiranje desni. Nakon upotrebe, četkicu za zube treba temeljno oprati i dobro osušiti, a svakih šest do osam nedelja obavezno je zameniti novom.

Pasta za zube

Kada je reč o pasti za čišćenje zuba, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube, a štite zubno meso i gleđ od razvoja i delovanja štetnih bakterija. Pranje zuba treba da traje oko tri minuta. Četkicom treba što strpljivije i temeljitije, u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najpre obuhvatiti spoljnu, zatim unutrašnju površinu. Prilikom pranja zuba, laganim kružnim pokretima četkicom masirajte i zubno meso, a nemojte zaboraviti da očetkate jezik, na kojem se i te kako skupljaju štetne bakterije.

Hrana koja je dobra za zube

Bez sumnje, zdravlje zuba mnogo zavisi od načina ishrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer koji se za vreme konzumacije, usled značajnog porasta kiselosti, pretvara u mlečnu kiselinu, što posebno pogoduje porastu štetnih bakterija. Da bi se sačuvali zdravi i lepi zubi, treba menjati neke navike vezane za konzumaciju slatkih jela. Prvenstveno, prisutnost šećera u hrani treba svesti na razumnu meru. Za zdravlje zuba mnogo je bolje konzumirati slatko jednom dnevno, i to u kombinaciji s jednim od glavnih obroka, nego više puta na dan. Posebno treba izbegavati slatkiše poput čokolade, lizalica, karamela, bombona i običnih guma za žvakanje, jer što su slatkiši slađi, lepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zuba. Najbolje bi bilo da steknete naviku da posle nečeg slatkog pojedete neku od namirnica koja prirodno čisti zube, na primer jabuku ili šargarepu. Sirovo voće ili povrće zahteva čvršće, snažnije i duže žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine i tako smanjuje rizik od kvarenja zuba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.