San nas čini privlačnijim

Istraživači tvrde da su napokon pronašli prve konkretne dokaze koji ukazuju na to da osam sati sna zaista utiče na naš izgled i čini nas privlačnijim.
Istraživači tvrde da su napokon pronašli prve konkretne dokaze koji ukazuju na to da osam sati sna zaista utiče na naš izgled i čini nas privlačnijim.

Istraživači su kandidatima pokazivali fotografije lica dobrovoljaca kojima je san bio uskraćen, a opšti zaključak je bio da su te osobe izgledale neprivlačno. Nakon toga naučnici su kandidatima pokazivali fotografije tih istih ljudi, samo ovaj put oni su bili naspavani i odmorni. Svi komentari bili su znatno pozitivniji kada je izgled bio u pitanju.

Ovakvi nalazi sasvim sigurno će pomoći i roditeljima koji svoje tinejdžere, koji su poslednjih decenija sve više svesni svog izgleda i važnosti lepote, pokušavaju da ubede u važnost odmora, ali će u isto vreme oni predstavljati i šamar u lice kozmetičkoj industriji koja već godinama ubeđuje kupce da je farmacija jedini put koji vodi do lepote.

"Ako želite da izgledate zgodno, mnogo je bolje odvojiti koji sat sna više, ali i jeftinije, nego da to isto vreme provodite po brojnim kozmetičkim salonima", smatra Džon Akselson sa odeljenja za kliničku neuro nauku u Stokholmu.

Razlike između odmornih i umornih lica bile su suptilne, ali su posmatrači podsvesno pronalazili brojne vizualne tragove i male signale koji su ukazivali na to da li je neko njima privlačan ili ne.

Sposobnost ovakvog, brzog, čitanja tuđih lica deo je naše evolucije jer privlačno lice nagoveštava i dobro zdravlje – a to dalje za sobom povlači i seksualnu želju jer nam mozak govori da je u pitanju idealan partner koji će deci uspešno preneti zdrave gene potrebne za njihovo uspešno odrastanje.

"Tokom ranijih istraživanja mislili smo da je više nego očigledno da je umorna osoba manje privlačna od odmorne, ali brojni drugi primeri pokazali su nam da ta osoba možda radi više i zarađuje više i da je umor rezultat toga. Povezivali smo umor sa zdravljem ali nikada direktno sa lepotom. Ovo je prvo istraživanje koje je direktno povezalo nedostatak sna, umor, i način na koji percipiramo nečiju lepotu", zaključio je Akselson.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.