Kalcijum je važan, posebno ženama

Već od najmlađe dobi potrebno je voditi računa o načinu ishrane i pravilnom unosu kalcijuma.
Već od najmlađe dobi potrebno je voditi računa o načinu ishrane i pravilnom unosu kalcijuma.

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu koji se stalno dodaje i odstranjuje iz kostiju. Stručnjaci preporučuju unošenje kalcijuma u organizam iz više izvora. Dnevna potreba za tim mineralom zavisi najpre od životne dobi.

Kreće se od 800 mg za decu, do 1200 mg za trudnice i dojilje. Trudnice tih 1200 mg kalcijuma dnevno mogu uzeti i u mleku te mlečnim proizvodima, a obično se računa da šoljica mleka ima oko 300 mg kalcijuma. Kod trudnica je veća potreba za kalcijumom, pa je nužno povećati njegov unos. U starijoj životnoj dobi, kao i kod osteoporoze preporuka obuhvata dnevni unos od 1000 do 1500 mg kalcijuma na dan.

Posledice nedovoljnog unošenja kalcijuma žene osete kasnije, posebno nakon menopauze kada mnoge zahvati osteoporoza, poremećaj gubitka koštane mase. Kod te, sve raširenije bolesti, smanjuje se gustina kostiju used čega kosti postaju porozne, a koštani sistem tako postaje lako lomljiv.

Kako bi se to izbeglo, treba već od najmlađe dobi voditi računa o načinu ishrane i pravilnom unosu kalcijuma. Takođe se ne sme zanemariti vitamin D, koji je potreban za pravilnu apsorpciju kalcijuma i ugrađivanje u kosti.

Kalcijuma ima najviše u siru, meku, jogurtu, semenkama susama, bademima, semenkama lana, zelenom lisnatom povrću (kelju, spanaću, salati...).

Ima ga mnogo i u brazilskim orašćićima, haringi, paprici, suvim smokvama, lešnicima, pasulju...

Da bi se sprečila osteoporoza ženama se savetuje da jedu hranu bogatu upravo kalcijumom. Treba izbegavati preterane količine kofeina i alkohola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.