Jako grejanje dovodi do viška kilograma

Već vam dodaje suvišne novčane troškove. A naučnici veruju da kada je grejanje jako, može dodati i par kilograma.

Već vam dodaje suvišne novčane troškove. A naučnici veruju da kada je grejanje jako, može dodati i par kilograma. Eksperti smatraju da nam domovi koji su previše udobni ne ostavljaju dovoljno razloga da na prirodan način ugrejemo svoje telo.

Moderni domovi sa centralnim grejanjem i duplim staklima su odlični za gojaznost. Naučnici sa Univerzitetskog koledža London smatraju da je to rastući problem u savremenom svetu gde temperature u zatvorenom prostoru konstantno rastu.

Situacija je samo pogrošana time što sve više vremena provodimo u tom zatvorenom prostoru, radeći od kuće i kupujući preko interneta. Čak i kada izađemo iz kuće, uglavnom smo u toplim kolima i kancelarijama gde se temperatura pažljivo kontroliše.

Istraživanje je pokazalo da postoji direktna veza između smanjenog izlaganja nižim temperaturama i gojaznosti u Velikoj Britnaiji i SAD-u.

Kada je telo u toplom, nema potrebe da pretvara svoju mast u energiju kako bi se zagrejalo. Za tu braon mast se do skoro smatralo da je imaju samo bebe i da ima zaštitnu ulogu da održava bebe toplim. Međutim, skorije istraživanje pokazuje da je imaju i odrasli. Poslednje istraživanje je pokazalo da izloženost prijatnim temeperaturama zapravo smanjuje moć tela da topi ovo masno tkivo.

Fiona Džonson, autor istraživanja kaže: "Povećano vreme koje provodimo u zatvorenom, pristupačnost klima uređajima i centralnom grejanju, sve to zajedno smanjuje spektar temperatura kojima smo izloženi na dnevnom nivou. Zbog ovoga je telo oslobođeno prirodnog stresa kada promeni temperaturu, što znači da manje troši energije. Ovo takođe utiče i na balans energije, a to opet, ima uticaj na težinu i gojaznost."

Marsela Uki, koautor istraživanja, dodaje: "Zaključak je da bi umanjene temperature u zgradama smanjile nivo gojaznosti ali i emisiju ugljenika."
  • Pregrejani

    07.02.2011 21:46
    Što nam to radite?
    Mislim da se uredništvo portala perverzno iživljava sa nama čitaocima kada nam servira ovakve vesti. Mi ove zime koliko smo "pregrejani" možemo ovakve tekstove doživljavati samo kao guranje prsta u oko.
  • zec

    28.01.2011 06:15
    da li se sećate dnevnih horoskopa u večernjim novostima dan uoči i na dan izbora?
    to je bilo onda kada smo mrzeli onog drugog koji nas je zajahao i bio tu 10 godina...
  • Ja

    27.01.2011 20:51
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.