Koliko se nikotin zadržava u organizmu?

Nikotin je osnovni sastojak cigareta i ono što zapravo stvara zavisnost pušača.
Koliko se nikotin zadržava u organizmu?
Foto: Pixabay
Telo za vreme pušenja jedne cigarete apsorbuje do 90 odsto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo duže nego što osoba oseti njegove efekte.
 
Dva sata nakon što nikotin uđe u telo pušača izbaci se tek njegova polovina, što bi značilo da nakon dva sata telo ostaje bez pola unetog nikotina pa mu je potrebna nova doza.
 
Ulaskom u telo, nikotin se razgrađuje na 20 drugih supstanci, uljučujući kotinin, anabazin i nornikotin, koji se vremenom izlučuju u urinu. Uz urin, tragovi nikotina mogu se pronaći u krvi, pljuvački, noktima i kosi pušača. 
 
Kako bi nivo kotinina u telu pušača bio u jednakom nivou kao kod osobe koja nije pušač, potrebno je čak dve sedmice, a mnogo više nedelja je potrebno da se nivo u urinu relativno uravnoteži.
 
Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje zavisne o nikotinu. Ali, sugerišu emocionalnu vezanost za pušenje.
 
Kod osoba koje se odluče na prestanak pušenja, simptomi odvikavanja su najgori nekoliko dana do nekoliko sedmica nakon pušenja. Prva sedmica je najčešće najteža, a simptomi se smanjuju u dolazećim sedmicama.
 
Nakon što nestanu fizički simptomi i sav nikotin iz tela, osobe i dalje mogu osećati psihološku potrebu za pušenjem.
  • Naum

    06.02.2024 13:29
    nikotin
    Hvala! treba znati da ne treba da se puši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.